Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Veenplassen en trilvenen

Utrecht,
Nederland


Ten zuiden van Loosdrecht kun je mooi tussen de Vechtplassen en veengebieden doorfietsen. Hier kun je nog een stukje langs de zeldzame trilvenen wandelen, een van de weinige locaties in Nederland waar ze nog zijn.

Stukje uit Wikipedia:

Trilveen is een zeldzaam bodem- en vegetatietype dat bestaat uit een dunne en uiterst slappe 'bodem' die vooral uit zegge- en graswortels bestaat en op water of slappe modder drijft.

Trilveen ontstaat uit een ander verlandingsproces dan de meer gebruikelijke laagveenverlanding, die onder meer tot rietland leidt. Noodzakelijke voorwaarden zijn het veel voorkomen van drijftillen met bijvoorbeeld krabbenscheer of waterscheerling. Trilveen kan niet overal ontstaan, voor het ontstaan van tril is de aanvoer van voedelsarm (oligotroof) en kalkrijk water nodig. Verzuring van het milieu werkt het ontstaan van trilvenen tegen.

Trilveen kenmerkt zich door een specifieke plantengroei bestaande uit onder andere groenknolorchis, veenmosorchis, schorpioenmos en draadzegge.

In Nederland vinden we trilvenen vooral in Overijssel in de natuurgebieden Vechtplassen, De Wieden en de Weerribben.

Trilvenen moeten voor hun behoud als hooiland worden beheerd, hetgeen vanwege de bodem vrij lastig kan zijn. Er bestaat nog maar een zeer beperkte oppervlakte aan trilveen. Het betreden van trilveen door het publiek moet ten sterkste worden afgeraden en is dan ook overal verboden.