image
Anne Reitsma

10 kunst- en cultuurtips in de Nederlandse openlucht

Van monumentale kunstroutes tot theaterfestivals en strandopera’s: met de zomer in de lucht laten we schilderijen en andere museumkunst even hangen en richten we de blik naar buiten. Dit zijn de 10 leukste kunst- en cultuurevenementen deze zomer in Nederland!

1. Terug naar het begin, Gemeente Eemsdelta (2 - 4 juni 2023): ontdek wierdevolle kunstprojecten

Gemeente Eemsdelta. Foto: Kees van de VeenEen betoverende reis door cultuur en geschiedenis, waar kunst, muziek en verhalen samenkomen op historische locatie. Foto: Kees van de Veen

Eilandjes zijn het, de Groninger wierden die met hun twaalfde- en dertiende-eeuwse kerktorens hoog boven het vlakke land uitsteken — maar wel eilandjes die jong en oud, bewoners en toeristen, cultureel erfgoed en nieuwe producties met elkaar verbinden. Tijdens het festival Terug naar het Begin fiets je langs kronkelende weggetjes en over oude zeedijken naar spannende kunstprojecten die in de eeuwenoude kerken verborgen zitten, van de betoverende harpmuziek van Lavinia Meijer en een dansvoorstelling vol ontmoetingen van choreograaf Mohamed Yusuf Boss tot de muzikaal-verbale poëzie van Nina de la Parra en Sanne Landvreugd.


2. Land art weekend, Heel Flevoland (3 - 4 juni 2023): zie, hoor en voel landschapskunst

Land Art Weekend in Flevoland. Foto: Gert SchutteLand Art-installaties versmelten met het uitgestrekte landschap. Foto: Gert Schutte

Als één plek zich leent voor gedurfde landschapskunstwerken, dan is het Flevoland. Met zeeën aan ruimte en een mentaliteit van ja-dit-kunnen-we-maken is onze jongste provincie een speelplaats voor beeldende kunstenaars. De unieke collectie is het hele jaar door te zien, maar een bezoek tijdens het Land Art Weekend is extra bijzonder. Dan kun je bij het kunstwerk Exposure van Antony Gormley (Lelystad) luisteren naar een verhaal van schrijver en journalist Joris van Casteren. Bij Riff, PD#18245 van Bob Gramsma (Dronten) steken kinderen de handen uit de mouwen tijdens de kinderworkshop ‘Riff ‘em zelf’ en Striktly Live legt op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad een link tussen elektronische muziek en het geluidskunstwerk Engelen/Angels van Moniek Toebosch.


3. Oerol, Terschelling (9 - 18 juni 2023): vaar een nieuwe koers

Oerol festival op Terschelling.Festivalgangers genieten van het Oeral Festival, omringd door prachtige natuur en inspirerende kunstinstallaties.

Minder locaties, meer ruimte voor de natuur: Oerol Festival op Terschelling vaart dit jaar een nieuwe koers. Fans van het eerste uur hoeven zich geen zorgen te maken, want tussen de duinen en op het strand van West aan Zee kun je zoals vertrouwd van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht voor livemuziek, theater, storytelling en beeldende kunst. Het straattheater is weer terug van weggeweest in de dorpen op het eiland.


4. Festival Classique, Scheveningen (16 - 18 juni 2023): laat je wegblazen door topmusici (en frisse zeewind)

FESTIVAL CLASSIQUE, SCHEVENINGEN. Foto's: Anne ReitsmaEen symfonie aan de kust. Foto's: Anne Reitsma

Met je voeten in het zand genieten van sunsetconcerten en klassieke muziek met uitstapjes naar popmuziek, jazz, wereldmuziek en dans: Festival Classique is een allesbehalve klassiek festival voor klassieke muziek. Naast topmusici spelen ook zand, wind en de zon de eerste viool op het strand van Scheveningen. Hoogtepunten dit jaar worden Einaudi en Glass aan zee met Lavinia Meijer en Iris Hond en Strandopera Orphée et Eurydice van Gluck, die het tragische verhaal van Orpheus uit de Griekse mythologie vertelt.


5. IJsselbiënnale, Aan de IJssel (17 juni t/m 17 september 2023): fiets een monumentale kunstroute

De IJsselbiënnale, Aan de IJssel. Foto: Jeroen IlbrinkLaat je meevoeren door de stroom van creativiteit en ontdek de betovering van de IJsselbiënnale. Foto: Jeroen Ilbrink

De IJsselbiënnale, een monumentale kunstroute van honderd kilometer langs de mooiste rivier van ons land, staat dit jaar in het teken van Grondtonen. Kunstenaars van goede bodem tonen met 27 tijdelijke kunstwerken hoe we anders kunnen kijken naar klimaatverandering en de effecten op onze omgeving.


6. Wonderfeel Festival, ’s-Graveland (21 - 23 juli 2023): voel je wonderwel

Wonderfeel festival. Foto: Foppe SchutWonderfeel festival nodigt bezoekers uit om te genieten van een magische ervaring in de prachtige buitenomgeving. Foto: Foppe Schut

Het wordt het Lowlands van de klassieke muziek genoemd, maar zo druk wordt het (gelukkig) nog niet op Wonderfeel Festival. Wél is de sfeer er net zo relaxed. Verscholen in het groen van buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland liggen zeven podia op korte wandelafstand van elkaar. Je kunt kiezen uit meer dan honderd optredens, van barok tot minimal, klassieke hits tot kersverse noten en solo tot symfonisch, met lijnen naar jazz, pop en niet-westerse muziek. Zak ontspannen onderuit op een bankje, zitzak onder de bomen of kleedje op het gras voor dans en poëzie, of kom er juist vanaf voor natuurwandelingen, yoga en foodtrucks met bouillabaisse en champagne — of bier en pizza natuurlijk.


7. Folly Art Norg, Norg (30 juli t/m 27 augustus 2023): kom bij zinnen bij het zinloze

Folly Art Norg. Foto: John Stuifzand en Jordy Vijfschaft FAN21Betoverende kunstwerken komen tot leven in het midden van een weelderig landschap. Foto: John Stuifzand en Jordy Vijfschaft FAN21

In onze maatschappij moet alles steeds sneller, beter en efficiënter. Hoog tijd voor een dosis van het tegenovergestelde! Daarom worden er in Norg elk jaar vijftien folly’s gebouwd — bewust dwaze bouwwerken zonder functie. In de natuur rondom het Drentse dorp brengt het zinloze je bij zinnen en bezorgt de vermakelijke architectuur je een moment van reflectie.


8. Theaterfestival boulevard, ’s-Hertogenbosch (3 - 13 augustus 2023): ga de straat op voor theater

Theaterfestival Boulevard 's Hertogenbosch. Foto: Karin JonkersTheaterfestival Boulevard in 's-Hertogenbosch brengt de stad tot leven met een overvloed aan artistieke expressie. Foto: Karin Jonkers

Wie ’s-Hertogenbosch deze zomer bezoekt kan er niet omheen: elf augustusdagen lang staan het Zuiderpark in hartje stad en de Parade, het plein voor de Sint-Janskathedraal, in het teken van theater, dans, muziek en kunstvormen die niet in een hokje passen, van grote fysieke voorstellingen op parkeerplaatsen tot rituele hedendaagse dans op het grote podium.


9. Vue Openlucht Filmfestival, Apeldoorn (11 - 19 augustus 2023): zie sterren op én boven het witte doek

VUE OPENLUCHT FILMFESTIVAL in Apeldoorn. Foto: Rob VosGenieten van een film, onder de sterren. Foto: Rob Vos

In Apeldoorn kom je niet alleen voor de sterren óp het witte doek, maar zit je ook ónder de sterren op het Vue Openlucht Filmfestival. Aan de rand van de Veluwe biedt de grootste openluchtbioscoop van Europa plaats aan duizend filmliefhebbers onder de sterrenhemel en nog eens vijfhonderd op een overdekte tribune achter het glooiende grasveld. Reken op topfilms, premières en zwoele zomeravonden, maar ook bij een spatje regen gaat het feest gewoon door.


10. Waalpaintings, Nijmegen (altijd te zien): wandel door een spannend stripboek

Waalpaintings. Foto: Loes Krijnen & IntoNijmegen

Knokkende Romeinen en Bataven, brandschattende Vikingen, betreurenswaardige bombardementen, een wijnfontein en een wereldberoemd wandelevenement — de geschiedenis van de oudste stad van Nederland schreeuwt erom bewerkt te worden tot een spannende graphic novel. Of tot muurschilderingen natuurlijk. In Nijmegen wordt gewerkt aan een serie van vijftien murals die door een wandelroute met elkaar worden verbonden. De eerste kunstwerken van dit Nijmeegs muurmuseum zijn al af.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!