Boedapest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Donau

Boedapest,
Hongarije


De Donau is de op één na langste rivier van Europa, na de Wolga, en de langste binnen de Europese Unie. Hij ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland na de samenvloeiing van de Brigach en de Breg in Donaueschingen, stroomt oostwaarts door Centraal- en Zuidoost-Europa en mondt na 2829 km in Roemenië en Oekraïne via de Donaudelta in de Zwarte Zee uit. Steden als Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado liggen aan de Donau.
De Donau is een gemengde rivier, dat betekent dat hij gevoed wordt door smeltwater en regen.
Het economische belang van de Donau is groot. De belangrijkste economische activiteiten zijn de scheepvaart, de visserij en het toerisme. In 1992 werd de Donau door middel van het Rijn-Main-Donaukanaal met de Main en de Rijn verbonden. Hierdoor opende zich een nieuwe vaarroute tussen de Noordzee en de Zwarte Zee. (tot zover wikipedia)

Hier is de Donau te zien met de parlementsgebouwen in Budapest. Genomen vanaf het terras van de burcht. Je ziet ook nog net een tip van de toren op Margaret Island dat in de Donau ligt. Recreatiegebied met veel sportfaciliteiten en toch ook nog wat herinneringen aan toen het een religieus centrum in de middeleeuwen was.