image
Yalou van der Heijden

Op roadtrip met een Citroën Jumpy: La douce France met een kleine voetafdruk

In 2020 kocht visueel antropoloog Yalou van der Heijden een Citroën Jumpy om mee naar Frankrijk te reizen. Elke ochtend wakker worden in je eigen huisje op wielen, telkens op een andere plek, dat is natuurlijk heerlijk. Helemaal als het in een mini-camper met minimale voetafdruk is.

Voor je roadtrip heb je een camper zo milieubewust mogelijk omgebouwd. Hoe pak je zoiets aan?
Toen ik mijn Jumpy kocht, zat er nog helemaal geen isolatie in. Hiervoor heb ik schapenwol gebruikt, een honderd procent natuurlijk product en voor deze klus het meest duurzame materiaal. Voor het interieur heb ik zoveel mogelijk restmaterialen gebruikt en die vervolgens geverfd met lak op waterbasis. Het zijn kleine stappen en mijn camper blijft gewoon een diesel, maar toch zijn het stappen waar je bij stil kunt staan om het ombouwen zo bewust mogelijk te doen. Niet vliegen scheelt in veel gevallen het meest: in ons geval was het duurzamer om met een diesel door Europa te rijden dan in het vliegtuig te stappen.

 

 

 

 

Je reist niet alleen zonder te vliegen, maar het liefst ook  zonder plastic en zo goed als veganistisch. Hoe goed lukt dat op een roadtrip door Frankrijk?
Het is thuis altijd makkelijker dan op reis, maar je kunt hier prima rekening mee houden in je reisvoorbereiding. In mijn Jumpy heb ik een grote watertank en een waterfilter. Ik hoef dus nergens petflessen met water te kopen. En net als bij je supermarkt bezoek in Nederland kun je kratten en tasjes meenemen voor onderweg, zodat je geen plastic zakjes hoeft te gebruiken. Bovendien heb je in de kleine dorpjes van de Dordogne overal van die knusse dorpsmarktjes — veel meer dan in Nederland — waar de uitgestalde groenten niet voorverpakt zijn.

 

Als ik jouw reis op de kaart zie, dan zie ik veel natuur, maar echt logisch is je route niet ...
Dat klopt. Ik reisde samen met vrienden die in Spanje een stuk land wilden kopen om een permacultuur te beginnen. Zelf ben ik erg geïnteresseerd in dat idee; mijn moestuin thuis is alvast een mooie start. We reisden op de bonnefooi naar het zuiden, telkens op zoek naar een mooie plek om met onze campers te staan. Wildkamperen is in Frankrijk officieel niet toegestaan, maar de meeste Fransen hebben er geen bezwaar tegen zolang je respectvol met een plek omgaat en geen overlast veroorzaakt, wat nogal vanzelfsprekend is. Niets zo fijn als wakker worden aan de rivier de Lot, in je eigen busje met uitzicht op een dammetje en de vogels op het water, of in het zuiden van het land vlak bij wilde flamingo’s in het meer La Berre, onderdeel van Parc naturel régional de la Narbonnaise en Méditerranée. Zelfs met slecht weer, zoals we in de Pyreneeën hadden, is het schitterend om wakker te worden tussen de wolken en de loslopende paarden en koeien met hun klingelende bellen. Een geschikt stuk land voor hun permacultuur hebben mijn vrienden helaas niet gevonden; ze zoeken nu verder in de Dordogne. Met supermooie natuur, vrienden die ik daar op kan zoeken en al die kleine dorpjes met hun markten is het voor mij geen straf om daar nog eens terug te keren!


Volg de avonturen van Yalou op Instagram: 

Lees ook de andere interviews met een perfecte mislukte huwelijksreis, het beste van de Balkan en meer ...


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Kun je geen genoeg krijgen van de roadtripverhalen? Neem nu een mini-abonnement op Columbus Travel en ontvang 3 nieuwe edities mét ons Roadtrip-boek voor slechts € 19,95!