image
iStock

German.Local.Craft. Ken jij deze 5 bijzondere Duitse ambachten en tradities al?

Grondig, betrouwbaar, punctueel en perfectionistisch: wat de Duitsers maken, dat is goed. Die reputatie dankt Duitsland voor een groot deel aan zijn vaklui en ambachtslieden, van traditionele bakkers tot minutieuze horlogemakers, maar ook aan nachtwachters en maskermakers die oude tradities levend houden. En jij kunt een kijkje in de keuken nemen. 

1. Ga op pad met de nachtwacht van Bad Bentheim

 

Het stelt misschien niet iedereen gerust wanneer er in het holst van de nacht een man met lantaarn en speer aan je voordeur rammelt, maar in de middeleeuwen was men in Bad Bentheim maar wat blij met hun nachtwacht. Elke nacht patrouilleerde hij door de duistere straten om te controleren of deuren en stadspoorten gesloten waren en om de veiligheid van alle inwoners te garanderen. Nog steeds zijn ze in het stadje pal tegen de Nederlandse grens blij met hun nachtwacht. Samen met Johannes Thier, die al zijn hele leven in Bad Bentheim woont, dwaal je na het vallen van de duisternis door de smalle steegjes van het heuvelachtige stadje tijdens een sfeervolle rondleiding. Van het machtige kasteel daal je af naar de binnenstad waar de kerken, monumenten en verscholen hoekjes oplichten in het flakkerende schijnsel van de lantaarn. Als Johannes al zijn verhalen heeft verteld en je veilig terug bent in je hotel of pension, dan weet je: vannacht kan ik met een gerust hart gaan slapen.


2. Maak je eigen souvenir met de houtbewerker van Bliesgau

Hout bewerken. Foto Getty ImagesLeer zelf hout bewerken en neem een souvenir vol karakter mee naar huis. Foto: Getty Images

In Duitsland vind je vaklui, kunstenaars en ambachtslieden bij bosjes. Soms zelfs letterlijk, zoals in de uiterwaarden, boomgaarden en bossen van het Bliesgau-biosfeerreservaat in het Saarland. Hier leert Lothar Wilhelm jou bomen op een heel andere manier kennen in de vorm van WaldWerken. Met het gekwinkeleer van vogels en geruis van bladeren als rustgevende achtergrondmuziek snijd je een handvat voor een mes, maak je een muziekinstrument of bouw je een stoel uit lokaal hout. Stuk voor stuk houtsnijwerken met een eigen verhaal, die eruitzien alsof ze natuurlijk zijn gegroeid. Of je nu een beginner bent of een ervaren houtbewerker, je keert terug met mooie herinneringen en een souvenir vol karakter.


3. Neem even de tijd voor de horloge- en sieradenmaker van Pforzheim

Het zuidelijke Pforzheim in Baden-Württemberg staat niet alleen bekend als de toegangspoort tot het Zwarte Woud, maar ook als de Gouden Stad: maar liefst 75% van alle in Duitsland geproduceerde sieraden is afkomstig uit deze stad. Dankzij de florerende juwelen- en horloge-industrie vind je hier het Schmuckmuseum, dat alles laat zien over sieraden en hun geschiedenis – van Etruskische kostbaarheden tot sierkammen en zakhorloges. Toch zul je horlogemaker Michael Fauth eerder aantreffen in het Technisches Museum, binnen de muren van de voormalige juwelenfabriek van Kollmar en Jourdan. De als goudsmid opgeleide expert wordt gefascineerd door de technische vraagstukken die achter elk sieraad schuilgaan. Hoe bewerk ik de edele grondstoffen? Welke machine gebruik ik voor elk detail? En met welke traditionele werktuigen deed men dit vroeger? Michael leidt je graag rond door de rijk versierde geschiedenis van horlogemakers en siersmeden.


4. Neem je petje af voor de hoedenmaker van het Zwarte Woud

Iedereen kent de Beierse Lederhosen, maar de flamboyante Bollenhut uit het Zwarte Woud is een beter bewaard geheim. Vandaag de dag wordt het kleurrijke en breedgerande hoofddeksel met rode of zwarte pompons zo groot als kokosnoten in nog slechts drie gemeenten gedragen, waaronder in het idyllische Kirnbachtal. Er zijn dan ook nog maar weinig mensen die het oude hoedenmakersambacht zo goed beheersen als Waltraud Kech. Naast naaister is zij bewaarder van de Bollenhut-traditie – hoeden die je niet zomaar in de plaatselijke kledingwinkel koopt, want elke Bollenhut is uniek. Het maken van één enkel exemplaar kost mevrouw Kech minimaal een week. Daarbij gebruikt ze minstens een kilo wol. Het aantal pompons staat vast: dat zijn er veertien, waarvan er slechts elf zichtbaar zijn en drie pompons verborgen blijven onder de rest.


5. Bezoek de maskermaker van Beieren

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is, krijgt ... bezoek van Krampus. De ijzingwekkende demon die Sint Nicolaas in de Alpenlanden vergezelt, is in Beieren nog springlevend. En met de handgemaakte attributen van maskermaker Timm Buckley laat je het wel uit je hoofd om je in de duistere decemberdagen te misdragen. De angstaanjagende houten maskers die tijdens de Krampuslaufen worden gedragen doen het bloed in je aderen stollen. Alsof dat nog niet genoeg is staan de fantasievolle eigen creaties en liefdevol gerestaureerde prachtwerken uit het atelier van Timm ook in de Rauhnächten, de twaalf nachten tussen midwinter en Nieuwjaar, op uit het graf. Een parade van duivels, heksen en gehoornde monsters rent vrolijk langs de huizen om de winterdemonen weg te jagen. Durf jij te komen kijken?


Lees ook:

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!