German.Local.Flair. Deze 5 (verrassende) Duitse culturele bezienswaardigheden horen op je bucketlist
De culturele rijkdom van Duitsland zorgt voor unieke ervaringen in het hele land, van moderne artistieke hotspots in Beieren tot de sfeervolle en eeuwenoude Hanzesteden aan de Oostzee. Reis mee langs romantische steden, unieke operavoorstellingen en meer historische vakwerkhuizen dan je in een mensenleven kunt bezoeken.
1. Kunstareal, München
Museum Brandhorst. Foto: iStock
München is befaamd om zijn schitterende historische architectuur en als uitvalsbasis voor de Alpen, maar de hoofdstad van Beieren is ook een cultuurmetropool met maar liefst zestig musea en galerieën. In de wijk Kunstareal vind je onder andere de Pinakothek der Moderne, met een van de beste verzamelingen moderne kunst en design van Duitsland, Museum Brandhorst met een fantastische particuliere collectie moderne schilderkunst en SMÄK in the middle van de museumwijk het Staatliches Museum Ägyptischer Kunst met het dubbele standbeeld van Koning Nyuserre. Op Simply Munich lees je over actuele exposities in het Kunstareal.
2. Het Markgrafelijk Operahuis, Bayreuth
Markgrafelijk Operahuis Bayreuth. Foto: Nicolas Armer/dpa Photo via Newscom/ ANP
Het eerste operagebouw van Duitsland verrees in 1657 in München, maar voor het epicentrum van de Duitse opera reis je naar het eveneens in Beieren gelegen Bayreuth. Elke zomer is het stadje het toneel van Walkuren en de Vliegende Hollander als tijdens de Bayreuther Festspiele de opera’s van Richard Wagner worden opgevoerd. De opening van het door de componist zelf ontworpen theater werd in 1876 bijgewoond door de Duitse keizer en de beroemde componisten Franz Liszt, Charles Camille Saint-Saëns en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.
Hoe groots en meeslepend Wagners opera’s ook mogen zijn, vergeleken bij het Markgrafelijk Operahuis voelen ze aan als niet meer dan een ouverture. Het barokke operagebouw uit 1748, gebouwd ter ere van het huwelijk van de dochter van de markgravin, prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Met een 25 meter breed dak dat niet door kolommen wordt ondersteund werd de grens opgezocht van wat destijds bouwkundig mogelijk was. Toch zijn het vooral de overdaad aan decoratieve elementen en de aandacht voor detail van het Italiaanse barokke interieur die bijblijven, zeker voor de gelukkigen die kaartjes weten te bemachtigen voor het Bayreuth Baroque Opera Festival. Verloren gewaande barokke opera’s worden hier opnieuw tot leven gewekt, waardoor je hier exclusieve voorstellingen kunt bijwonen die je nergens anders ter wereld vindt.
3. De Krämerbrücke, Erfurt
De Krämerbrúcke in Erfurt. Foto: iStock
Vergeet de Ponte Vecchio in Florence, dít is de brug met de langste rij bewoonde gebouwen van Europa. De Krämerbrücke in Erfurt, de hoofdstad van Thüringen, vormde het centrum van een bloeiende handel in de middeleeuwen. Die handelsgeest zien we vandaag de dag nog terug in de vele leuke galerieën, cafés en boetiekjes van de stad. Speur in de 32 eeuwenoude en half houten gebouwen naar sieraden, chocolade en Thüringer specialiteiten, of richt je blik naar boven voor een spectaculaire licht- en vuurwerkshow tijdens het jaarlijkse Krämerbrückenfest in het derde weekend van juni.
4. De Duitse Vakwerkroute
Quedlinburg. Foto: Getty Images
Vakwerk verbindt! Met meer dan honderd vakwerksteden in Baden-Württemberg, Beieren, Thüringen, Saksen, Saksen-Anhalt, Hessen en Nedersaksen was het een kwestie van tijd voor ook de kaart van Duitsland zelf netjes in lijnen en vlakken werd verdeeld. Dat gebeurde in 1990 met het uitstippelen van de Deutsche Fachwerkstraße, een routenetwerk dat niet alleen unieke landschappen, historische locaties en liefdevol gerestaureerde monumenten met elkaar verbindt, maar vooral de mensen die er wonen en werken.
Met acht regionale routes, elk met een karakteristieke bouwstijl, leent de Duitse Vakwerkroute zich uitstekend voor een uitgebreide roadtrip. Zo reis je in 1083 kilometer van de Elbe naar de Harz, waar gids Aletta Jaeckel je rondleidt in Quedlinburg. Het stadje staat dankzij de stiftskerk van Sint-Servaas, het kasteel en het historische centrum met de Marktkirchhof, waar vakwerkhuizen uit vijf verschillende eeuwen naast elkaar staan, op de Unesco Werelderfgoedlijst. Vooral het restaureren van de vakwerkhuizen interesseert Aletta. Zo wordt in het vlakbij gelegen Halberstadt het museum voor Joodse geschiedenis en cultuur gerenoveerd met een moderne touch: in plaats van oude houten balken, stro en klei wordt hier vakwerk met glas en staal gerealiseerd.
5. Hanzesteden Wismar en Stralsund
Baksteengotiek en de kathedraal van Wismar. Foto: iStock
Ook het Duitse bier mag met recht vakwerk worden genoemd. Hele steden zijn er groot mee geworden, zoals Wismar en Stralsund aan de Oostzee. De Hanzesteden danken hun weelde van indrukwekkende monumenten en gotische meesterwerken zoals de Sint Marienkerktoren in Wismar en het Katharinenklooster in Stralsund aan de snelle economische groei van de dertiende eeuw. Alleen Wismar exporteerde in de late middeleeuwen al zes miljoen liter bier per jaar en ook Stralsund was beroemd om zijn bierproductie. Tijdens een kroegentocht door de historische binnensteden ontdek je niet alleen typische Oostzeebieren als de Bernstein-Weizen en Baltik-Lager van brouwerij Störtebeker, maar ook hoe de Zweedse bezetting na de Dertigjarige Oorlog de architectuur van deze noordelijke steden beïnvloedde.
Lees ook:
- German.Local.Craft. Ken jij deze 5 bijzondere Duitse ambachten en tradities al?
- German.Local.Green. Deze 5 Duitse natuurgebieden horen op je (duurzame) bucketlist
- German.Local.Taste. Deze 5 Duitse culinaire specialiteiten wil je proeven
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!