Cyprus image

Cyprus


Reisgids

Cyprus
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Cyprus is een eilandje met een Griekse taal en cultuur en een bevolking die toeristen als zijn tijdelijke vrienden ziet. Het eiland bestaat wel uit twee delen omdat Turkije het noorden van Cyprus heeft bezet sinds 1974. Dit deel is uitgeroepen tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Dit wordt echter alleen door Turkije erkend dus dit deel van het land is officieel gewoon een bezet gebied van de Republiek Cyprus. Van het ene naar het andere deel reizen is mogelijk via de verdeelde hoofdstad Lefkosia. De grens van het bezette Turkse gebied loopt dwars door de stad waardoor het noordelijke deel Lefkosia heet, en het zuidelijke deel van de stad Nicosia genoemd wordt.

Je vindt op Cyprus zandstranden, bergen, heuvels en ruïnes; heel diverse landschappen die het kleine eiland des te interessanter maken. Het hele jaar door is het op Cyprus lekker zonnig met een briesje en daarom erg geliefd onder vakantiegangers. Toch gaan veel toeristen naar nabijgelegen landen als Turkije en Griekenland. Dit kan eventueel komen doordat het op het eiland wat moeilijker is om hele goedkope accommodaties te vinden. De meeste hotels vallen in de middenklasse of het duurdere segment. Het land staat ook bekend als een plek waar veel Engelsen naartoe gaan. Er zitten echter niet méér Engelsen dan op andere eilanden zoals Kreta of Ibiza. Doordat Cyprus tot 1960 een kolonie van het Britse rijk was zie je nog wel de invloed van de Engelsen terug. Zo wordt er nog aan de linkerkant van de weg gereden en kan je vaak nog Engelse ontbijtjes of bier krijgen. Laat dit je er niet van weerhouden om het land te bezoeken. Juist doordat er geen massa’s toeristen te vinden zijn is dit de ideale bestemming om te genieten van de zon, mooie stranden, cultuur en authentieke plaatsjes. De Cypriotische keuken kent grote overeenkomsten met de Griekse en Turkse keuken. Er wordt veel verse vis en gegrild vlees gegeten. Het nationale bier van Cyprus is Keo, dat gebrouwen wordt in Limassol.

De plaats Ayia Napa is heel toeristisch en wordt ook wel ‘het tweede Ibiza’ genoemd. Er komen hier namelijk veel jongeren om te feesten. Wil je het echte Cyprus ontdekken dan is deze stad geen aanrader. Mooie stranden vind je bij Governor’s Beach. Het schiereiland Akamas is de moeite waard voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het stadje Larnaca heeft een hele mooie strandpromenade en in de winter kan je bij het zoutmeer bij Larnaca veel flamingo’s zien. In Lamassol wordt ieder jaar carnaval gevierd en op 15 kilometer ten westen van de stad ligt Curium, een belangrijke archeologische vindplaats. 

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor Cyprus van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Cyprus dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

    Reizen en corona

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

  • Munteenheid: euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

    25 maart – Onafhankelijkheidsdag
    Nationale feestdag waarop de revolutie tegen het Ottomaanse Rijk op 25 maart 1821 gevierd wordt.

    1 april – Dag van de Grieks-Cyprioten
    Herdenking van de vrijheidsstrijd tegen de Engelsen.

    1 mei – Dag van de Arbeid

    15 augustus – Maria Hemelvaart

    1 oktober – Onafhankelijkheidsdag
    Op deze dag werd Cyprus in 1960 onafhankelijk van het Britse rijk.

    28 oktober – Ochi-dag
    Herdenking en nationale feestdag van de weerstand tegen Mussolini. In 1940 vielen Italiaanse troepen het land binnen en de Dictator Ioannis Metaxas kwam krachtig in verzet tegen Mussolini, waarbij de bezetters werden teruggedrongen.

    24-25 december – Kerstmis

    In februari of maart wordt er in Limassol Carnavalszondag gevierd. Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren vallen ieder jaar op een andere datum. 

  • Cyprus – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Cyprus, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Cyprus gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type G
  • Tijdsverschil: 1 uur later
    De hoofdstad van Cyprus is Nicosia.
    Het oppervlak van Cyprus is 20% van Nederland.
    De gesproken taal/talen: Grieks, Turks en Engels.