Op burenbezoek in Wallonië: 6 tips
Beter een goede buur dan een verre vriend! Vlak over de grens houden wilde dieren zich schuil in de dichte wouden van de Ardennen en torenen imposante kastelen boven kronkelende riviertjes uit. Wallonië charmeert met gezellige stadjes en dorpen, laat elk buitenhart sneller kloppen en zet je smaakpapillen aan het werk met een proeverij van chocolade, kazen, abdijbieren en andere smakelijke specialiteiten. We geven je zes tips om de regio te verkennen.
1. Maak een roadtrip door het natuurschoon van de Ardennen
Foto links: Olivier Legardien. Foto rechts: Les Globe Blogueurs
Op een steenworp van Nederland ligt een heuvelachtig landschap van rotspartijen en meanderende rivieren: de Belgische Ardennen. In dit dunbevolkte gebied komt de natuur op de eerste plaats en geniet je van rust, ruimte en groen. Ten oosten van rivier de Ourthe liggen de Hoge Ardennen, een bosrijk gebergte met toppen tot boven de zeshonderd meter. Het hoogste punt van België, het 694 meter hoge Signaal van Botrange, ligt hier in natuurgebied de Hoge Venen. In de winter kan er zomaar een pak sneeuw van een halve meter vallen en met een beetje geluk spotten stille wandelaars een edelhert, wild zwijn, wolf of korhoen. In het westen van Wallonië doen de Lage Ardennen niet onder voor hun grote broers. Geopark Famenne Ardenne, in een streek met typisch Ardense huizen van grijze natuurstenen, verbaast met geologische rariteiten als druipsteengrotten, duivelsstenen en oude groeven. En in Nationaal Park Vallei van de Semois, nog zo’n fraai kronkelende rivier, voelen otters en lynxen zich thuis. Sla tijdens een roadtrip door de Ardennen de minder bekende gebieden niet over. Ook in het Land van Herve, de Viroinval en de Gaume, ook wel de Belgische Provence, vind je ongerept natuurschoon waar je ook gaat.
2. Word verliefd op karakteristieke stadjes en dorpen
Foto links: Getty Images. Foto rechts: Unsplash
Verborgen in de natuurlijke rijkdom van de Ardennen liggen tal van karakteristieke stadjes. Bouillon boeit met een middeleeuws feest en een imposant fort op de rotsen, met uitzicht op de meanders van de Semois. Spa staat al sinds de Romeinse tijd bekend om zijn thermale wateren en verleidt met bruisende bronnen en trendy winkels. La Roche-en-Ardenne is de parel van de Ardennen. Het stadje ligt in een groene vallei en is met zijn sfeervolle kasteelruïne geliefd bij gezinnen. Of beklim de 408 treden op weg naar de Citadel van Dinant voor een fenomenaal uitzicht op dit charmante stadje aan de oever van de Maas. En in Durbuy struin je over geplaveide straatjes en langs historische huizen, winkeltjes en gezellige cafés en restaurants. Erfgoed en natuur gaan hier naadloos in elkaar over: vanuit het historische hart van het stadje wandel je zo naar de oevers van de Ourthe, waar de kajak het vervoermiddel bij uitstek is. Niet alleen deze bekende parels, maar ook de charmante plaatsjes Rochefort, Saint-Hubert, Thuin en Chimay vormen een aantrekkelijke tussenstop. Wie nog meer rust en landelijkheid prefereert maakt een tour langs Les Plus Beaux Villages de Wallonie, de mooiste dorpen van Wallonië.
3. Beleef wandel- en fietsplezier op prijswinnende routes
Foto links: H.Angerer. Foto rechts: Olivier Legardien
Wallonië en de Ardennen zijn een waar wandelparadijs. De ene dag loop je over een heuvelrug en kijk je uit over een driftig slingerend riviertje, een volgende dag wandel je door het glooiende platteland en drink je een speciaalbiertje op een gemoedelijk dorpsplein. Naast kasteelwandelingen, stevige kuitenbijters in de heuvels en routes voor het hele gezin, strik je in Wallonië de veters voor meerdaagse wandeltochten langs trappistenabdijen – een weldadige combinatie van rustgevende natuur en cultureel erfgoed – of de prijswinnende Venntrilogie. Op de Fiets en Wandelbeurs werd deze langeafstandswandeling uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2024. Vanaf het Drielandenpunt op de grens met Nederland en Duitsland wandel je in zes etappes en 109 kilometer door velden en weiden, over de plateaus van de Hoge Venen en via avontuurlijke paden door de heuvelachtige Ardennen. Het Belgische deel van de EuroVelo 5, de Via Romea Francigena, werd verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2023. Daarmee heeft Wallonië nog een kampioen in huis, met vanuit Brussel een route dwars door de Ardennen. Fiets langs de velden van Haspengouw en de oevers van de Maas richting charmante dorpjes in de vallei van de Ourthe. Schuilt ook in jou een kampioen? Goed getrainde wielrenners trotseren de cols van klassieker LuikBastenaken-Luik of de beroemde Muur van Hoei. Wie geen steile heuvels wil trotseren kiest voor de verharde RAVeL routes, nagenoeg vlakke fietstochten langs rivieren en over voormalige treinsporen en jaagpaden, vaak zonder gemotoriseerd verkeer.
4. Kom buiten spelen in de Ardennen
Foto links: P. Remy. Foto rechts: Denis Closon
Sport en avontuur gaan in Wallonië hand in hand. Wie vrienden, familie of collega’s wil uitdagen met meer dan enkel wandelen of fietsen, kiest in de Ardennen uit een scala aan spannende buitensporten. Onder de deskundige begeleiding van professionals werk je aan je survivalskills, leer je klimmen en abseilen op steile rotswanden, verken je hellingen en dichte bossen op een mountainbike of waag je jezelf aan een oriëntatietocht in de wildernis. Maar Wallonië is misschien wel het mooist vanaf het water. Een kano- of kajaktocht over de Ourthe of de Semois doet elk buitensporthart sneller kloppen, net als een tocht over de Lesse, door een landschap vol kastelen en rotsen, of de Amblève, vlakbij de beroemde watervallen van Coo. Voor wie niet kan kiezen – of álles wil! – is er packraften. Dit is de ideale combinatie van hiken en raften, waarbij je met een lichtgewicht opblaasbaar raft door de ruigste stukken van de Ardennen trekt.
5. Verlekker je aan Waalse specialiteiten
Foto links: Olivier Bourgi. Foto rechts: Philippe Lermusiaux
Wat is er lekkerder dan na een inspannende dag boordevol activiteiten weer aansterken met heerlijke Waalse specialiteiten? België is het land van chocolade, speciaalbier, bruisend mineraalwater, kaas, Ardenner ham, frieten en wereldberoemde Luikse wafels. Ga er tijdens de lunch of het diner eens rustig voor zitten in een gezellig restaurant en laat je verrassen door de Belgische keuken. Grote kans dat de door gepassioneerde chef-koks bereide gerechten je inspireren om er opnieuw op uit te trekken. Op ontdekkingstocht langs bierbrouwerijen, wijngaarden en chocolatiers bijvoorbeeld – uiteraard inclusief een smakelijke proeverij. De Trappistenabdijenroute brengt je naar de abdijen van Orval, Chimay en Rochefort, maar ook de abdijbieren van Leffe, Val-Dieu en Floreffe smaken hemels. Natuurlijk mag een kaasplankje met een zachte Fleur des Fagnes, abdijkaas van Maredsous en een straffe Hervekaas niet ontbreken. Hoe jouw menukaart er ook uitziet, overal vertellen ambachtslieden je maar wat graag over de producten die ze met liefde en toewijding maken.
6. Reis naar een ver verleden ...
Foto links: J.P. Remy. Foto rechts: H. Angerer
Het is haast onvoorstelbaar hoeveel kastelen, abdijen, kerken en andere historische monumenten het kleine Wallonië telt. Nergens ter wereld is de kasteeldichtheid zo groot als hier, en stuk voor stuk zijn ze verschillend. Het kasteel van Freÿr ligt in heuvelachtig groen aan de Maas, in het kasteel van Modave neem je een kijkje in elegant gerestaureerde kamers en uitzonderlijke tuinen en het kasteel van Vêves komt rechtstreeks uit een sprookje. Heb jij meer met bezinning dan met belegering? De Sint Gertrudiskerk in Nivelles, de Sint-Paulus Kathedraal in Luik en Abdij Notre-Dame d’Orval combineren pracht en praal met momenten van serene rust. Ook op het gebied van Unesco-Werelderfgoed gooien onze zuiderburen hoge ogen. Een reis door de geschiedenis begint bij de Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes (Henegouwen) en loopt via bronnenstad Spa, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik en de belforten van Charleroi, Mons en Namen naar het mijnverleden in het Luikse steenkoolbekken. En is het weer een dagje wat minder? Geen nood, dankzij driehonderd Waalse musea hoeft er geen enkele vakantiedag in het water te vallen.
... dicht bij huis
Foto: Getty Images
Zijn we er al bijna? Welzeker, want ver is het niet naar het veelzijdige Wallonië! Op ruim twee uur van Utrecht en een half uurtje van Maastricht is een trip over de grens gauw gemaakt. Zo sta je kort na vertrek al op de wandelpaden, geniet je van gastronomische specialiteiten of lig je te relaxen in een thermaal bad in Spa. Plan een weekendje weg met vrienden of een vakantie met het gezin of de hele familie, want de Ardennen weten je elk seizoen weer te verrassen. Er is een ruime keuze aan originele overnachtingsplekken in boomhutten, eeuwenoude kastelen en karaktervolle vakantiehuizen voor grote en kleine groepen.
Ga eens langs bij de buren!
Met de Nederlandstalige experts van VISITWallonia is een aangenaam verblijf in Wallonië en de Belgische Ardennen zo geregeld. Neem vrijblijvend contact op via e-mail: info.nederland@visitwallonia.be.Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.