Mandalay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mooi overwoekerd

Mandalay,
Myanmar


De stad Mandalay ontstond (geplande) op een open plek aan de voet van de 236 meter hoge Mandalay heuvel (Hill) in de nabijheid van het dorpje Hti Baunga.
Deze locatie werd gekozen vanwege een voorspelling die zou zijn gedaan door Boeddha, waarin werd aangegeven dat op die plek een grote stad, een boeddhistische metropool, zou ontstaan en wel op het 2400-jarige jubileum van het boeddhisme.

Koning Mindon van de Konbaung-dynastie van het koninkrijk Birma besloot deze profetie in vervulling te doen gaan en vaardigde een koninklijk decreet uit op 13 januari 1857 om een nieuw koninkrijk te stichten.
In juli 1858 werd een ceremonie gehouden, waarbij hij de troon besteeg en de vroegere hoofdstad Amarapura liet ontmantelen en door olifanten liet verplaatsen naar de nieuwe locatie aan de voet van de Mandalay heuvel (Hill) en zo de grondvesten legde voor de nieuwe hoofdstad.

Na een bezoek aan de bekende Mandalay Hill lopend richting 12th street (deze ligt parallel aan de slotgracht van het Paleis) zicht op een overwoekerde witte tempel waarvan een detail op de foto.