Mandalay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sagaing, de moeite waard!

Mandalay,
Myanmar


Sagaing is een stad van ongeveer 190.000 inwoners, die in de 14e eeuw 50 jaar lang de hoofdstad van heel Birma was.
Het is niet zozeer de stad zelf die zo de moeite waard is, maar de omgeving, Sagaing Hill. Sagaing Hill ligt 20 km ten zuidwesten van Mandalay, aan de andere kant van de rivier Ayeyarwaddy. Sagaing Hill is één van de belangrijkste religieuze centra van het land. Er zijn 600 kloosters en honderden pagodes. Zelfs de meest fervente liefhebber zou hier wat moedeloos van worden!
De Sun U Ponnya Shin pagode staat boven op een berg, maar is gemakkelijk per auto te bereiken. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de heuvels rond Sagaing, waar de pagodes zo talrijk zijn dat het lijkt alsof ze als gras omhoog zijn geschoten uit de groene heuvels: overal zie je de wit/goudgele pagodes, groot en klein. Wij hebben hier bijna niemand gezien.
Twee andere must-see pagodes zijn de Umin Thounzeh paya, waar je in een halve cirkelvormige arcade 45 zittende boeddha’s ziet, heel indrukwekkend, en de Kaung mudaw paya uit 1636, de beroemdste pagode van Sagaing Hill.
Sagaing Hill is een aparte dagtocht waard, een absolute aanrader. Op de foto kijk je op Sagaing (Hill) vanaf de rivier de Irrawaddy.