Mandalay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sagaing, talloze gouden pagodes op groene heuvels

Mandalay,
Myanmar


In het gebruikelijke rondje omgeving van Mandalay, te weten Mingun, Inwa, Amarapura en U Beinbrug, is er vaak net niet genoeg tijd voor Sagaing. Heel ten onrechte.

Sagaing is de hoofdstad van de divisie Sagaing met ongeveer 190.000 inwoners. In de 14e eeuw was deze stad 50 jaar lang de hoofdstad van heel Birma. Het is niet zozeer de stad zelf die zo de moeite waard is, maar de omgeving, Sagaing Hill. Sagaing Hill ligt 20 km ten zuidwesten van Mandalay, aan de andere kant van de rivier Ayeyarwaddy. Een oude brug met 16 bogen uit 1934 overspant de rivier, maar even verderop ligt een gloednieuwe brug. Het gebied is dus vrij eenvoudig en snel vanuit Mandalay te bereiken.

Sagaing Hill is één van de belangrijkste religieuze centra van het land. Er zijn 600 kloosters en honderden pagodes. Zelfs de meest fervente liefhebber zou hier wat moedeloos van worden!
Er zijn drie pagodes die je in ieder geval niet moet missen. De Sun U Ponnya Shin staat boven op een berg, maar is gemakkelijk per auto te bereiken. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de heuvels rond Sagaing, waar de pagodes zo talrijk zijn dat het lijkt alsof ze als gras omhoog zijn geschoten uit de groene heuvels: overal zie je de wit/goudgele pagodes, groot en klein. Oogverblindend in een prachtig landschap. Het uitzicht op de Ayeyarwadyrivier is adembenemend en de rust is overweldigend. Wij hebben hier bijna niemand gezien. De twee andere must-see pagodes zijn de Umin Thounzeh paya, waar je in een halve cirkelvormige arcade 45 zittende boeddha’s ziet, heel indrukwekkend, en de Kaung mudaw paya uit 1636, de beroemdste pagode van Sagaing Hill. Eerlijk gezegd behoren zeker de laatste twee pagodes tot de mooiste die we in Myanmar gezien hebben.

Sagaing Hill is een aparte dagtocht waard, een absolute aanrader.