Mandalay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Veel te zien in Mandalay!

Mandalay,
Myanmar


Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar en ligt aan de rivier de Irrawaddy (Ayeyarwady). Er is veel te zien. Je kunt ervoor kiezen om een fiets, taxi of een tuk-tuk (gemotoriseerd taxibusje met nadruk op je) te huren. Wij hebben een hele dag een tuk-tuk gehuurd. Het voordeel is dat je een chauffeur hebt die zelf ook nog wel het één en ander weet waardoor je niet alleen de highlights maar meer te zien krijgt.
We begonnen bij Mandalay Hill. Aan de voet ligt het Fort van Mandalay, een ommuurde stad van 2 bij 2 kilometer, rondom is een paleisgracht gegraven. Binnen het fort waren de koninklijke paleizen en bijbehorende gebouwen gevestigd. Na de verwoesting van het fort in maart 1945 is het terrein herbouwd. Het is nu militair terrein. Alleen het herbouwde paleis in het midden van het fort is nog toegankelijk voor bezoekers.
Vlakbij het fort is de[url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/myanmar/reisreporter/fotos/137067.html" target="_blank"] Kuthodowpagode.[/url] Hier is de complete Tripitaka (vroegste geschriften van het boeddhisme) gegraveerd in 729 marmeren stenen; waarna elke steen in een minipagode is geplaatst. Men noemt dit het grootste boek ter wereld. Erg indrukwekkend al die witte pagodes!
Vervolgens kwamen we langs een[url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/myanmar/reisreporter/fotos/31452.html" target="_blank"] klooster [/url]waar we ook even een kijkje hebben genomen. De monniken vonden het erg leuk dat we daar waren en we werden door één van de monniken in zijn kamer uitgenodigd. In de gebedsruimte lagen meerdere monniken een middagdutje te doen wat weer een komisch moment opleverde toen ze wakker schrokken van de luide kreet van één van hen.
Iets meer naar het zuiden van Mandaly is het [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/myanmar/reisreporter/fotos/89696.html" target="_blank"]Shwenandaw Kyaung [/url]of Goudenpaleisklooster. Het is een oud, teakhouten klooster. Prachtig houtsnijwerk siert o.a. de deuren en luiken.
Tot slot zijn we naar het monniken straatje en de marmerstraat geweest. In het monnikenstraatje is alles te koop wat een monnik nodig heeft, van pij tot[url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/myanmar/reisreporter/fotos/88593.html" target="_blank"] bedelnap.[/url] Maar ook worden er [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/myanmar/reisreporter/fotos/88617.html" target="_blank"]kant en klare offers [/url]verkocht. Leuk om te zien! In de marmerstraat bewerkt men marmer wat uit de heuvels van Sagaing komt. O.a. metershoge [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/myanmar/reisreporter/fotos/43139.html" target="_blank"]Boeddhabeelden [/url]worden met de hand uit een blok marmer gehouwen. De beelden uit Mandalay zijn wereldberoemd en worden over de hele wereld [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/myanmar/reisreporter/fotos/89109.html" target="_blank"]geëxporteerd.[/url]