Lokale delicatesse
Jogjakarta,
Indonesië
Het was lunchtijd en ik had honger, maar ik wilde niet in één van de toeristische restaurants in Yogyokarta eten.
Ik vroeg aan een vriendelijke man in Museum Sonobudoyo, die een klein beetje Engels sprak, waar de lokale Indonesiërs heengingen voor lunch. Hij verwees mij naar Jl. Wijilan, en gebruikte een aantal keren het woord Gudeg.
Ik wist niet wat Gudeg was, maar liep naar de betreffende straat. Daar zag ik verschillende restaurantjes met de naam Gudeg en ik besloot naar binnen te gaan bij een restaurant waar al een aantal mensen zaten. Ze hadden gelukkig een kaart, en zo kon ik mijn bestelling plaatsen. Ik werd beloond met een heerlijk gerecht.
Gudeg is een Centraal Javaans gerecht van gestoofde onrijpe Jackfruit met allerlei kruiden (en suiker). Om er een volledige maatlijd van te maken, neem je er nog kip, ei, tempeh, tofu en/of sambel erbij.
Zittend op de grond, heb genoten van deze heerlijke delicatesse. Nadien ben ik er nog enkele keren geweest om te genieten van dit typisch Centraal Javaans gerecht.
Meer info over Gudeg: https://en.wikipedia.org/wiki/Gudeg