Mgahinga NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Batwa trail lopen

Mgahinga NP,
Oeganda


De Batwa [ pygmeeën ] werden in 1991 met harde hand verdreven uit hun woongebied, omdat de gorilla's beschermd moesten worden, terwijl de Batwa's die ooit doden. In erbarmelijke leefomstandigheden en met de nek aangekeken moesten ze zich maar zien te redden. Nu proberen ze weer een bestaan op te bouwen door toeristen mee te nemen en te laten zien hoe ze leefden, woonden en jaagden in hun voormalige leefomgeving.
Het was een zeer leerzame dag die ook nog eens door een prachtig natuurgebied gaat. Omdat er hier ook allerlei wilde dieren voorkomen ging er een gewapende ranger mee.
De Batwa's waren totaal zelfvoorzienend en nomadisch, omdat ze met het wild meetrokken. Verder verbouwden ze niets dus alles wat de natuur te bieden heeft aan voedsel zijn ze meesters in om te vinden. Ook de voorouders hadden een belangrijke status en er is zelfs een diepe en erg donkere grot [ moest ik ook in afdalen ] waar de koning zicht in terugtrok tijdens stammen oorlogen.
Veel gehoord en gezien en dus erg aan te bevelen. Helaas nemen maar erg weinig mensen de tijd om dit te doen omdat ze er zijn voor de gorilla trekking. En omdat ik hier vaker kom heb ik met eigen ogen gezien dat het help en dat deze mensen langzaam een menswaardiger bestaan krijgen.
Het gebied heeft nog heel veel meer te bieden heeft zoals speciale apensoorten opsporen, vogels kijken, roeien op meer, en dorpjes, ziekenhuis enz bezoeken. En vulkanen beklimmen.
Het is een heel pleidooi geworden, maar elke RR die ik motiveer is er één.
Regel het in Kisoro via Travellers rest hotel.