Cape Coast

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het fort in Elmina

Cape Coast,
Ghana


De Portugezen waren de eerste Europeanen die ontdekten dat ze veel konden verdienen aan de slavenhandel. Zij bouwden fort Elmina in 1482.

Lokale koningen wilden hun krijgsgevangen wel verhandelen voor waardevolle geschenken en ze waren best bereid om steeds weer nieuwe gevangen te leveren.....

De Nederlanders waren er als de kippen bij om ook een graantje van deze verderfelijke handel mee te pikken. De West Indische Compagnie is er schatrijk door geworden en heel wat fraaie Amsterdamse grachtenpanden zijn met dit "bloedgeld" betaald.

Miljoenen negers zijn op onmenselijke wijze naar Amerika verscheept en daar verhandeld om er op de plantages te werken. De Nederlanders hebben Elmina in 1637 veroverd en ze hebben het fort pas in 1872 aan de Britten verkocht.

Arthur Japin heeft een heel interessant boek geschreven over een stuk geschiedenis van dit fort. De titel is "De zwarte met het witte hart".

Ook het stadje Elmina is echt de moeite waard om te bezoeken. Rondom de haven kijk je je ogen uit als de vis aan land wordt gebracht en verhandeld terwijl je in de aangrenzende straten terug kunt lopen in de tijd.

Een groot deel van het eenvoudige dagelijks leven is buiten op straat te zien. Fotograferen wordt niet altijd op prijs gesteld maar vergeleken met andere plaatsen in Ghana vond ik dit beslist niet de moeilijkste locatie.