Een (pannen)koekje van eigen deeg
Arba Minch,
Ethiopië
Deze Dorze vrouwen zijn bezig met de bereiding van een pannenkoek gemaakt van de bladeren van de enset ventricosa. Deze plant is nauw verwant aan de bananenboom, maar heeft geen vruchten en wordt daarom 'valse' banaan genoemd.
De bladeren zijn zetmeelrijk (voedzaam) en om daar optimaal van te profiteren, worden ze helemaal afgeschraapt en in stukjes gesneden. Het geheel wordt gebundeld en ondergronds bewaard om te fermenteren. Na een paar weken is het mengsel klaar, wordt het tot deeg gekneed en wordt er op een vuurtje pannenkoeken of brood van gebakken.
Heel leuk om het proces van dichtbij te bekijken. maar nog leuker om te kunnen proeven. Een beetje zurig maar wel lekker.
Enset speelt een belangrijke rol in de voedselvoorziening in Zuid-Ethiopië. Naast de bladeren kunnen ook de wortels worden gegeten. Per oppervlakte-eenheid levert één plant meer voedsel op dan de meeste granen.