Zwitserland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mee met de Bernina Express

Zwitserland


Dit jaar bestaat de Bernina spoorlijn, van Chur in Graubünden (Zwitserland) naar Tirano in Italië, honderd jaar. Dat is dus een goede reden om er eens extra aandacht aan te besteden.
Als je Zwitserland op zijn mooist vanuit de trein wilt zien, dan is deze rit echt een must! In felrode panoramarijtuigen van de Rhätische Bahn ga je door 55 tunnels en over 196 bruggen.
Het hoogste punt, station Ospizio Bernina, ligt op 2253 meter.
Met een stijging van 70 promille rijdt de Bernina-Express over een van de steilste trajecten ter wereld zonder tandrad.

De reis duurt ongeveer 4 uur. Na het vertrek uit Chur rijdt de trein een groen dal in. In deze streek zijn veel oude burchten te zien. Vlak voor Filisur rijdt de trein over het beroemde Landwasserviadukt. Je rijdt verder langs een berghelling en het riviertje Albula. Je gaat daar steeds hoger. Meteen na Preda begint de tunnel onder de Albulapas. Aan de andere kant komt de trein in het Val Bever terecht, en daarna in het brede dal van het Oberengadin. Na Pontresina kom je nog weer hoger en rijdt de trein op weg naar de Berninapas langs de schitterende Morteratsch-gletscher. Eenmaal op de Berninapas rijd je hoog boven de boomgrens langs het Lago Bianco, dat zijn naam dankt aan het feit dat het 's winters compleet is dichtgevroren. Daarna volgt een lange afdaling naar het dal van Poschiavo, waar een Italiaanse sfeer heerst met palmbomen en wijngaarden. Even voorbij Brusio is er een heel apart bouwwerk: een keerlus op een viaduct. Je kunt dan vanuit de achterkant van de trein de voorkant tegenover je zien rijden. De rit eindigt enkele kilometers over de Italiaanse grens in Tirano. Daar kun je even vertoeven voordat je weer terug gaat.

Een extra aanbeveling voor deze route is het feit dat het traject Albula – Bernina sinds 2008 is opgenomen in de Unesco lijst van Werelderfgoed.
Het is verstandig om zitplaatsen te reserveren in de Bernina Express.
Voor mensen die van zwerven houden: je hoeft geen retour te nemen want je kunt vanuit Tirano in de zomer ook met de bus via het Comomeer door naar Lugano, in het Zwitserse Ticino.
Wie meer wil weten verwijs ik graag naar www.zwitserlandpertrein.nl/berninaexpress.php