Zwitserland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Centovalli op de fiets

Zwitserland


De Centovallibaan is een smalspoorverbinding van de Zwitserse stad Locarno (in Tessin) naar het Italiaanse plaatsje Domodossola. Het schitterende traject is ongeveer 50 kilometer lang en voert langs zo'n honderd dalen, vandaar de naam Centovalli.
Het is heel leuk om op de terugweg bij het grensstation Camedo uit te stappen en daar een fiets te huren. Je kunt de 14 kilometer lange etappe van Camedo naar Ponte Brolla dan lekker naar beneden zoeven. Onderweg kom je door een paar leuke dorpjes en je passeert ook een paar prachtige spoorwegviaducten. Vermoeiend is het nauwelijks want je gaat bijna steeds omlaag, van zo'n 600 meter hoogte naar 254 meter. In Ponte Brolla kun je je fiets weer afgeven bij het station.
Houd er wel rekening mee dat je daar voor 17.00 uur moet aankomen en dat de fietsverhuur in Camedo tussen de middag een paar uur gesloten is, van 11 uur 15 tot 14.00 uur. Deze fietstocht is mogelijk van april tot oktober. Ik kan iedereen deze leuke rit van harte aanraden. Je bent op een gemakkelijke manier in beweging en je rijdt door een fotogeniek gebied.
Tijdens mijn fietstocht heb ik ook ontdekt dat je de smeer van een losgeschoten fietsketting heel vlot met zonnebrand weer van je handen afkrijgt.....