Zwitserland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Op de slee van Preda naar Bergün

Zwitserland


Als je tijdens je wintervakantie eens wat geks wilt beleven in Zwitserland dan kan ik je deze excursie van harte aanbevelen. Ga met de trein (de Rhätische Bahn in Graubünden) naar het dorpje Preda - niet zo ver van Sankt Moritz.
Preda ligt op 1789 meter hoog. Huur daar een slee en suis dan naar beneden, naar het dorp Bergün. Dat ligt "slechts" op 1373 meter hoogte. In de wintermaanden, van eind december tot half maart wordt de Albulapasstraat tussen die twee dorpen één lange piste voor de slee. Er mag dan geen ander verkeer overheen.
Het parcours is zo'n 5 kilometer lang en meerdere keren suis je onder een spoorwegviaduct door.
Trek wel warme kleren aan en haal geen gekke fratsen uit onderweg - want soms ga je echt wel hard. Jonge kinderen kun je dan ook beter niet alleen laten gaan.
Beneden, in Bergün, kun je je sleetje vlakbij het station weer afgeven. Je krijgt daar ook je betaalde borg weer terug. Daarna kun je hier de bekende Bündner Gerstsoep uit Bergün proberen om weer lekker door te warmen.
Controleer voor de zekerheid van te voren even bij de toeristeninformatie in Graubünden wat het komende jaar de exacte data en tijden zijn. Dat voorkomt teleurstellingen. Je kunt kiezen uit een enkele reis of een dagkaart......Veel plezier!!

De foto met de slee is niet tussen Preda en Bergün gemaakt, maar wel in Zwitserland.