image
Adrian Greiter

De 6 mooiste dorpen van Graubünden

Kunstliefhebbers, spoorfanaten en fans van romantische dorpen en valleien weten het: Graubünden is uniek. Waar anders in Zwitserland word je welkom geheten in het Reto-Romaans, rijd je over een cirkelviaduct of maak je een ritje met paard en wagen op een maanovergoten nacht? We zetten de zes mooiste dorpen (en hun omgeving) van Graubünden op een rij. 

1. Zuoz: romantische architectuur en hedendaagse kunst

Ontdek Zuoz, een van de mooiste dorpen van Graubünden, Zwitserland.

In het Engadin, een van de diepste bergdalen van de Alpen, is niet alleen de natuur een lust voor het oog. De statige patriciërshuizen van Zuoz, waaronder Chesa Planta, lijken met hun karakteristieke erkers regelrecht uit een romantisch schilderij weggelopen. Geen wonder dat het dorp menig kunstenaar inspireert: de muren, de sfeervolle steegjes en de bergachtige omgeving van Zuoz worden als canvas gebruikt voor het buitenkunstproject Art Public Plaiv. Een kunstwerk an sich is Hotel Castell. Het oude alpensanatorium hangt vol met werken van hedendaagse kunstenaars zoals Pipilotti Rist, Peter Fischli en David Weiss, Roman Signer en James Turell. Eén keer per week is er een openbare rondleiding.

Zo kom je er: met de trein reis je in anderhalf uur van Landquart naar Zuoz. Reis je liever mooi dan snel? Neem dan de Rhätische Bahn van Chur naar Zuoz, met een overstap in Samedan (drieënhalf uur).

2. Müstair: cultureel en linguïstisch erfgoed

Müstair: een van de mooiste dorpen van Graubunden, Zwitserland. Foto: Thilo BrunnerFoto: Thilo Brunner

Bainvgnü! In de idyllische vallei van Val Müstair word je welkom geheten in het Reto-Romaans, na Duits, Frans en Italiaans de vierde officiële taal van Zwitserland. Het bergachtige kanton Graubünden telt ongeveer 40.000 sprekers van deze taal. Unesco classificeert het Reto-Romaans als bedreigd, maar dat is gelukkig niet de enige reden waarom de organisatie actief is in Müstair. De 1200 jaar oude benedictijner abdij Sankt Johann – Son Jon in het Reto-Romaans – is Unesco-Werelderfgoed en de gehele vallei staat op de kaart als Unesco-Biosfeerreservaat. De (e-)mountainbike is het uitgelezen vervoermiddel om Müstair te verkennen. Reken voor de rit van Buffalora via Val Mora naar Santa Maria, dé klassieker in de vallei en een van de mooiste routes in heel Zwitserland, op vier uur en zo’n duizend hoogtemeters.

Zo kom je er: met de trein reis je in iets meer dan een uur van Landquart naar Zernez, waar je overstapt op de PostBus die je in een uurtje naar Müstair brengt.

3. Sertig: romantiek en buitenpret

Sertig: een van de mooiste dorpen van Graubünden, Zwitserland. Foto: Martin BissigFoto: Martin Bissig

In de dertiende eeuw streken de Duitssprekende Walser – veehouders en bergboeren uit kanton Wallis – neer in de afgelegen valleien rond Sertig. Wanneer je met paard en wagen een ritje maakt langs de houten boerderijen en met wilde bloemen bezaaide hellingen, dan lijkt er sinds die tijd weinig veranderd. Nog romantischer is zo’n tocht bij volle maan, of in een met sneeuw bedekt winterlandschap. Maar wacht niet tot de temperaturen dalen voor je Sertig bezoekt. Outdoorliefhebbers klimmen in het zadel van hun mountainbike voor de Alps Epic Trail Davos, met een lengte van veertig kilometer de langste singletrack van Zwitserland. Samen met slechts drie andere trails in Europa is de route opgenomen in de door IMBA (International Mountain Bicycling Association) opgestelde, prestigieuze lijst van beste trails wereldwijd. Kom je graag buiten, maar mag het wat minder extreem? Het pad dat van restaurant Zum Bergführer naar de schitterende Ducan-waterval voert, is ook geschikt voor kleine kinderen.

Zo kom je er: met de trein reis je in iets meer dan een uur van Landquart naar Davos, waar je overstapt op de PostBus die je in een kwartier naar Sertig brengt.

4. Bergün: Heidilandschap en iconisch treintraject

Bergün: een van de mooiste dorpen van Graubünden, Zwitserland. Foto: Schweiz Tourismus/ Rob LewisFoto: Schweiz Tourismus/ Rob Lewis

Als je bij aankomst in Bergün een gevoel van déjà-vu bekruipt, dan is dat niet vreemd. De alpenidylle van vrolijk beschilderde huizen, een romaanse kerktoren, koeien die vrijuit door de straten lopen en groene bergweiden – je hebt het allemaal al eens eerder gezien. Misschien in de originele Heidi-film uit 1952. Of anders herken je het Landwasserviaduct waarschijnlijk wel, het meest gefotografeerde bouwwerk in Graubünden. De 142 meter lange en 65 meter hoge brug leidt de spoorlijn in een scherpe bocht over het ruige Landwasserdal en maakt deel uit van de Rhätische Bahn, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De Bahnerlebnisweg Albula loopt in twee etappes van zeven en negen kilometer langs de iconische spoorlijn. Een onmisbare halte voor spoorliefhebbers is het Bahnmuseum Albula, waar je het volledige traject van dit waanzinnige staaltje ingenieurskunst in het klein bewondert.

Zo kom je er: met de trein reis je in een uur en een kwartier van Chur naar Bergün, over een traject dat Unesco-werelderfgoed is.

5. Vals: weldadig en biologisch

Vals: een van de mooiste dorpen van Graubünden, Zwitserland. Foto: Julian BalmerFoto: Julian Balmer

In Vals gaan weldadig natuurschoon, wellness en gezond eten hand in hand. De grootste troef van de vallei zijn de warmwaterbronnen, met een aangename temperatuur van dertig graden celcius. Hotel 7132 is een rondom deze thermale baden opgetrokken meesterwerk, bestaand uit 60.000 platen Vals-kwartsiet. Naast lichaam en geest worden hier ook je smaakpapillen verwend, in restaurant 7132 Silver. Het opvallend jonge team hanteert een dynamische benadering van koken, waarbij chef-koks de heuvels rondom Vals intrekken om paddenstoelen, kruiden en bessen te verzamelen. De beste lokale ingrediënten vinden is hier een peulenschil: een paar jaar geleden besloten de boeren van Vals gezamenlijk om exclusief biologisch te produceren.

Zo kom je er: met de trein reis je in ruim een half uur van Chur naar Ilanz, waar je overstapt op de PostBus die je in opnieuw ruim een half uur naar Vals brengt.

6. Poschiavo: gletsjerkunst en spoorvernuft

Poschiavo: een van de mooiste dorpen van Graubünden, Zwitserland. Foto: Adrian GreiterFoto: Adrian Greiter

Poschiavo combineert een alpiene setting met een mediterrane leefstijl. In de sfeervolle straatjes en op de zonovergoten pleintjes wachten culinaire en artistieke ontdekkingen, maar buiten de pastelkleurige gebouwen hebben de bergen hun eigen geheimen. De gletsjertuin van Cavaglia is een natuurwonder waar gletsjers in miljoenen jaren tijd een kunstwerk van rots en water hebben geboetseerd. Voor het vlakbij gelegen treinstation Cavaglia was minder tijd nodig, maar het technisch vernuft is niet minder indrukwekkend: om het grote hoogteverschil te overbruggen rijdt de beroemde Bernina Express hier een rondje over een cirkelviaduct zoals je het vroeger voor je speelgoedtrein bouwde.

Zo kom je er: met de beroemde Bernina Express reis je in drieënhalf uur van Chur naar Poschiavo.

Wil je meer van Zwitserland ontdekken? We zetten ook de mooiste dorpen van Bern, Ticino, Luzern, Vaud en Wallis op een rij - met als kers op de taart ook nog die van buurland Liechtenstein!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.