Sevilla

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Casa de Pilatos

Sevilla,
Spanje


Sevilla, de stad in het zuidelijke zuiden van Spanje, staat mede bekend om haar mooie gebouwen. Het ene paleis is nog groter dan het andere en je kijkt je ogen uit, maar uiteindelijk gaat het niet alleen om de afmetingen.

Iets ten noordoosten van het historische centrum, in de voormalige joodse wijk, staat een huis dat veel weg heeft van een paleis. Van buiten gezien zou je niet verwachten wat achter de muren ligt, en veel toeristen gaan er gewoon aan voorbij. Het heet de Casa de Pilatos en is vernoemd naar de Romeinse politicus Poncius Pilatus.

Je komt binnen via een soort ingemetselde triomfboog waarna de belangrijkste binnenplaats van deze villa meer dan indrukwekkend is. Marmeren zuilen rondom de patio verlenen toegang tot een galerij waarin de borstbeelden van 24 Romeinse keizers staan. In de vier hoeken zijn antieke beelden opgesteld van godinnen: drie Romeinse en één Griekse. Een fontein in het midden maakt het plaatje compleet.

De hele villa bestaat uit patio’s, twee tuinen, gangen en prachtige zalen en salons. De rijke bewoners van weleer hebben eeuwenoud beeldhouwwerk uit heel Europa verzameld in dit riante optrekje en al deze kunst wordt vandaag nog steeds getoond. Van de twee tuinen is de grootste tevens de oudste en deze is de afgelopen eeuwen vrijwel onberoerd gebleven. De tuin met sinaasappelbomen, palmen, jasmijn en magnolia’s wordt gedomineerd door loggia’s met bogen en antieke beelden. Het is een verrassende oase van rust in de 700.000 inwoners tellende stad.

De salons zijn versierd met azulejos, kunstige keramieken tegeltjes die kenmerkend zijn voor de streek Andalusië. De verschillende ruimtes stralen hiermee een ongekende rijkdom uit. De Salón del Pretorio (op de foto) heeft een weelderig plafond waarin de wapenschilden van adellijke families zijn verwerkt. De muren zijn bedekt met azulejos.

De kapel wordt gezien als één van de meesterstukken van de casa en de stijl ervan is sterk beïnvloed door de Gotiek. De trap die naar de eerste verdieping leidt is volledig bedekt met de traditionele tegeltjes, en is nog mooier dan die van het Alcazar, het koninklijk paleis. Op de eerste verdieping liggen vertrekken die nog volledig gemeubileerd zijn. Een rondleiding met gids doet je ze ontdekken. Ze zijn gedecoreerd met fresco’s, kostbare schilderijen en meubelstukken van verschillende generaties.

De Casa de Pilatos is dan wel minder groot dan de koninklijke verblijfplaats Alcazar, maar de schoonheid ervan is beslist vergelijkbaar. Daarnaast is het zeker niet zo druk als in het grote paleis. Niet te missen dus, alhoewel velen dat uit onwetendheid wel doen.