Sevilla

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Giralda

Sevilla,
Spanje


Nadat de Moren in de 14e eeuw werden verjaagd uit Andalusië, werd niet alles wat zij gebouwd hadden vernietigd. Zo werd de grote moskee verbouwd tot kathedraal. De minaret bleef staan en heet nu Giralda.

Deze hoge toren bevat geen treden maar 35 hellingen die naar de top leiden. In de Moorse tijd moest de imam immers meerdere keren naar boven voor het gebed. In plaats van zich te vermoeien door lange trappen op en af te gaan, liet hij zich dan vervoeren door een ezel die moeiteloos via de schuine gangdelen naar boven en naar beneden kon sjokken.

De toren is bijna 100 meter hoog en helemaal bovenin prijkt het bronzen beeld van een vrouwfiguur, dat staat voor de overwinning van het Geloof. Bij één van de ingangen staat een kopie van dit beeld, dat op de toren stond tijdens de renovatie van het origineel aan het eind van de vorige eeuw. De voormalige minaret met het huidige beeld zijn vanaf vele plaatsen in Sevilla zichtbaar, zoals hier vanuit de paleistuinen van het Alcazar. Ook de oude Moorse kasteelmuren zijn nog goed zichtbaar.