Sevilla

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kathedraal & Giralda

Sevilla,
Spanje


Misschien denk je bij aankomst in Sevilla: 'oh, alweer een Spaanse kathedraal'. Dat klopt, maar dit is niet zomaar een kathedraal. Deze behoort tot de grootste ter wereld en is gebouwd op de plek van een twaalfde-eeuwse moskee (destijds de Grote Almohadische Moskee van Sevilla). Toen Sevilla in 1248 in handen van de christenen viel besloot men om de moskee te behouden en te gebruiken als kerk. Blijkbaar werd er niets aan onderhoud gedaan, want in 1401 ging de moskee, die toen in een deplorabele staat verkeerde, alsnog tegen de vlakte. Volgens legendes wilde men toen een gebouw creëren dat eeuwen later nog tot de verbeelding zou spreken. In grootte is dat zeker gelukt: de kerk is 126 meter lang en 83 meter breed. In 1507 was de bouw van de kathedraal in geheel Gotische stijl voltooid. Echter stortte vier jaar later al een deel in. Dit werd gerestaureerd, maar in Renaissancistische stijl.

In de kathedraal, die van binnen ook van een ongekende schoonheid is, komt men een oude bekende tegen. In een zijkapelletje is het graf van Christoffel Columbus (in het Spaans Cristóbal Colón) te vinden. Echter bestaat er geen eenduidigheid over dit graf. Volgens legendes zouden het inderdaad de botten van de ontdekkingsreiziger zijn die hier liggen. Deze zouden in 1899 vanuit Cuba naar Sevilla gebracht zijn. Het graf dateert dan ook uit 1902. Columbus stierf in 1506 in Valladolid. Zijn overblijfselen zouden tot 1536 in een klooster in Sevilla hebben gelegen. Daarna zouden ze zijn overgebracht naar Hispaniola (het eiland dat de Dominicaanse Republiek en Haïti omvat). Daarom is het ook niet onaannemelijk dat Columbus juist in Santo Domingo zou liggen. Ondanks dat onderzoekers zeker weten dat de botten in Sevilla echt zijn, zouden ze dat in Santo Domingo ook kunnen zijn door de verplaatsing van zijn lichaam.

Ondanks dat de moskee in 1401 werd afgebroken bleef de hierbij behorende minaret intact. Het moest dienst doen als een klokkentoren. Het is niet verwonderlijk dat de Giralda erg lijkt op de Koutoubia in Marrakech, want deze minaret werd als voorbeeld gebruikt tijdens de bouw. Tijdens aardbevingen in 1356 en 1365 raakte de toren zwaar beschadigd. Het bovenste gedeelte is daarom later in Renaissancistische stijl herbouwd. Het is zeker de moeite waard om de Giralda te beklimmen: je krijgt een fantastisch uitzicht over de stad ervoor terug!