Madrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koninklijk paleis in Madrid.

Madrid,
Spanje


Toen wij in Madrid waren viel ons de prachtig onderhouden gebouwen op en de goed verzorgde perken en straten. Weer een heel andere sfeer dan in Barcelona, waar we ook erg graag naar toe gaan. We hebben een rondleiding gehad in het Koninklijk Paleis dat er aan de buitenkant al schitterend uit zag en ons erg nieuwsgierig maakte naar wat er binnen te zien was.
Dit paleis werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd op de plaats waar de Moren in de 9e eeuw hun eerste fort hadden gebouwd. Het paleis werd in opdracht van koning Filip V gebouwd. Deze Filip had toen hij jong was enkele jaren doorgebracht op het paleis van Versailles en dat is duidelijk terug te zien in de bouw van dit paleis. Het paleis in Madrid is iets kleiner dan dat in Versailles, maar heeft toch nog 2800!! kamers. Sinds 1931 woont de koninklijke familie niet meer in dit paleis. De huidige koning en koningin wonen in het eenvoudiger Zarzuela Paleis in een buitenwijk van Madrid, maar het Koninklijk Paleis wordt nog wel gebruikt voor officiële gelegenheden.

Een rondleiding door het paleis duurt ong. twee uur. Veel te kort om alle 2800 kamers te zien, maar wat je te zien krijgt is heel indrukwekkend en mooi. De privé-vertrekken van koning Carlos III (Salón de Gasparini) zijn prachtig versierd. Er hangt een kristallen kroonluchter die 2000 kilo weegt!
Behalve de kamers zijn er ook andere dingen te zien in het paleis. In de Koninklijke Bibliotheek ligt het eerste exemplaar van Don Quichot, de man die tegen windmolens vocht. In de Arméria Real zijn oude wapens en legeruitrustingen en ook martelwerktuigen uit de middeleeuwen. Wat minder prettig om te zien;) In de koninklijke apotheek (Real Oficina de Farmacía) werden de medicijnen gemaakt alleen voor de koning!
Wij vonden de ronleiding, die we met een gids gemaakt hebben heel indrukwekkend, veel prots en praal en prachtige plafondschilderingen. Echt waard om eens een kijkje te gaan nemen!
Heb er net ook een foto van de binnenplaats en het Paleis geplaatst, geeft een beetje een idee van de stijl waarin het gebouwd is.

Koninklijk Paleis
Adres: Calle Bailén
Openingstijden: 09.00-18.00 (zondag 09.00-15.00)
Toegangsprijs: € 8,00, met gids € 9,00.(als de prijzen inmiddels niet veranderd zijn! maar kan nooit heel veel meer zijn)