Granada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Universos infinitos in Granada

Granada,
Spanje


Als je in Granada bent, bezoek je natuurlijk het[i] Alhambra[/i] en het [i]Generalife[/i].

Het Alhambra ( Rode Paleis) is een een paleis en fort dat gebouwd werd onder de kaliefen tijdens de heerschappij van de Nasriden in de 14e eeuw. Zij wilden laten zien dat zij nog zeer machtig waren en bouwden hun idee van een paradijs op aarde.

Al eerder bouwden de Nasridenkoningen een zomerverblijf met prachtige tuinen, het [i]Generalife[/i] (Yannit al-Arif): de ‘tuin van het hemelse paradijs”. Het ligt op 50 meter boven de heuvel met het Alhambra.

Karel V voegde na de verovering in de 16e eeuw aan het complex nog een enorm [i]renaissancepaleis[/i] toe.

[i]Bezoekerstips[/i]:
Bestel kaarten vooraf, voor een ochtendbezoek (bv.11 uur)
Bezoek eerst het Generalife, want het is er dan nog lekker koel.

[url="http://www.alhambra-patronato.es/" target="_blank"]http://www.alhambra-patronato.es/[/url]

Wist je dat het Alhambra ook musea kent ?
Tot onze verrassing kwamen wij hier het werk van de Nederlander [i]Escher[/i] tegen in het paleis van Karel V op de tentoonstelling Universos Infinitos (Oneindig Universum)
Escher was onder de indruk van de vlakverdeling in de islamitische architectuur. Heel bekend is het oneindige werk Metamorphosis, waarin de vormen overgaan in natuurlijke, dierlijke en zelfs menselijke vormen.
De tentoonstelling is heel compact: de werken hangen dicht op elkaar in de lege ruimte. Op de achterkant van de lijsten staan citaten van Escher. Er is ook een documentaire te zien waarin Escher zelf spreekt, maar het is vooral heel leuk om de projectie-installatie te zien waarbij de visuele spelletjes in Eschers werk getoond worden. Je zit als het ware in de creatie van een kunstwerk. Een geometrische vorm wordt steeds aangevuld, totdat het vlak vol is en dan begint de metamorfose van vorm in vis of vogel.

Ik kreeg meteen zin om nog even terug te gaan om de motieven beter te bekijken, dus de belangrijkste tip: [i]Ga eerst naar de tentoonstelling[/i].

De tentoonstelling M.C. Escher - Universos Infinitos is te zien tot en met 8 januari 2012 in
Capilla del Palacio de Carlos V, Alhambra, maar er is ook een grotere tentoonstelling in [i]Parque de las Ciencias[/i] in Granada. [i]Toegang in Alhambra gratis[/i].

[url="http://www.eschergranada.com" target="_blank"]www.eschergranada.com[/url]