Granada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Arabische raadels

Granada,
Spanje


Veel toeristen die het Alhambra in de stad Granada bezoeken vragen het zich af. Wat betekenen al die Arabische inscripties in de muren van het islamitisch paleis? Zou het om verzen uit de Koran gaan?
Sinds 2002 houden onderzoekers zich hiermee bezig en proberen de meer dan 10.000 inscripties in het Naschi schrift te ontcijferen. De frase die het meest voorkomt, is 'Er is geen overwinnaar dan Allah', het motto van de Nasrid-dynastie die Granada van 1238 tot 1492 regeerde. In 1492 namen de Spanjaarden de stad in.

Het onderzoeken en vertalen is een tijdrovende klus, een van de redenen is dat de makers van de inscripties een ingewikkeld cursief schrift gebruikten dat moeilijk te lezen is. Kalligrafie, zo sierlijk mogelijk schrijven, was een belangrijke kunstvorm in een cultuur waarin het verboden was mensen af te beelden.

Het meest komen frases als 'Eeuwig geluk' voor. Die drukken waarschijnlijk goddelijke wensen voor de moslimleiders van Granada uit. Veel andere inscripties bevatten spreuken die een meer algemene waarheid bevatten, zoals 'Wees zuinig met woorden en je zult in vrede leven'.

Zuinig met woorden... ik denk dat ik even met mezelf in gesprek moet ;-)