Castilla y Léon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

PARQUE NATURAL DE LAS BARDENAS REALES

Castilla y Léon,
Spanje


Spanje het blijft me verrassen. We zijn dit jaar naar Bardenas Real gegaan voor een hernieuwde kennismaking. Mijn eerste bezoek is meer dan 10 jaar geleden en de herinnering wat vervaagd. Nu waren we er met de camper en zijn we een groot deel van het NP doorgereden. Mijn enthousiasme is weer helemaal opgelaaid, ongelooflijk wat is het daar bijzonder en mooi. Op de foto staan twee wandelaars die net 1 van de bergen beklommen hebben. Het waait de dag dat wij er zijn enorm en de trap die je op moet gaan om de berg te beklimmen is vervallen en treden ontbreken. Ik ben er dus niet opgegaan. Mede ook omdat ik een paar weken daarvoor mijn enkel gekneusd heb en lopen mij slecht afgaat.

Met de camper kun je vlakbij het NP overnachten met op de achtergrond grotwoningen. Een magische plek, waar ik zeker terug zal keren. Coordinaten N42.1727 W1.5913


Het Natuurpark van de Bardenas Reales (42.500 hectare) is een ongewoon, semi-woestijnachtig gebied met een spectaculair bijna maanachtig landschap. Unesco heeft het park uitgeroepen tot Biosfeerrreservaat. Het landschap bestaat uit hoge vlakten, heuvels en ravijnen. Vanwege de extreme temperaturen en de speciale omstandigheden van het terrein wordt aanbevolen om het Natuurpark niet op regenachtige dagen te bezoeken. De beste periode om de Bardenas Reales een bezoek te brengen is tussen september en juni. Het park is inspiratiebron voor schilders en schrijvers geweest en het toneel voor reclamespots, videoclips en films zoals "Airbag", "Acción Mutante", "The Pride and The Pasion", "The World Is Not Enough" of "Anacleto Agente Secreto"

Op 18 september wordt de "Sanmiguelada" gehouden. Op deze dag begeven duizenden schapen uit de Pyreneese valleien zich via de Paso langs de Cañada de los Roncaleses (deze dalengte verbindt de Roncal-vallei met de Bardenas Reales) naar dit uitgestrekte gebied om er gedurende de wintermaanden te grazen. (met dank aan Mas Spanje)