Castilla y Léon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Respect voor de pelgrims

Castilla y Léon,
Spanje


De Camino is de beroemde voettocht naar Santiago de Compostela. Die wordt al eeuwenlang gelopen, en in de laatste jaren ook steeds vaker gefietst. Vooral door pelgrims, maar tegenwoordig ook door mensen die op zoek zijn naar spirituele ervaringen in zichzelf en de wereld om hen heen.

Vanaf de Franse grens heb je nog bijna 800 km te gaan. En dat is veel! Vooral ook omdat de weersomstandigheden in Noordwest Spanje vaak niet ideaal zijn. Het regent er veel, de route is pittig en in de zomer kan het op de Spaanse Hoogvlakte erg heet zijn.

Deze man zag ik in Fromista zijn laatste kilometers voor die dag maken. Zijn wandelschoenen had hij al uitgetrokken. Blijkbaar zaten ze niet lekker meer....Het is grappig om te zien, dat hij vaak wel sokken aan heeft: zijn kuiten hebben meer kleur dan zijn enkels.

Voor de pelgrims zijn er langs de hele route goedkope herbergen beschikbaar. Maar het is verstandig om daar op tijd naar binnen te lopen, want vol is vol en dan moet je nog weer een flink aantal kilometers verder gaan.

Ook als je geen wandelaar of fietser bent is de Camino naar Santiago een geweldig leuk reisdoel. Er is cultureel en landschappelijk heel veel moois te zien onderweg.

Michelin heeft een klein reisgidsje uitgegeven met 34 dagetappes vanaf de Franse grens. In dat boekje kun je de route prachtig volgen. Ook kun je dan - net als de wandelaars en de fietsers - stempels gaan verzamelen bij de toeristenkantoren, kathedralen en andere bezienswaardigheden. Op die manier beleef je de Camino zelf een beetje mee: Buen Camino!