De highlights van Gran Canaria (deel 3)
De highlights van Gran Canaria (deel 3)
Voorlopig het laatste deel met de highlights van Gran Canaria, die wij ontdekt hebben tijdens ons jaar op het Canarische eiland. Natuurlijk zijn er nog meer mooie plekken in Gran Canaria, de Hollandse Hoek en het Nederlandse winkeltje in Maspalomas voor degene die Nederland en zijn frikandellen teveel missen. Of het strand waarvan men zegt dat het de hoogste golven van de wereld heeft en waar de wereldkampioenschappen surfen gehouden worden. Of die ene plek waar je na een regenbui een schitterende waterval kan zien. Teveel om op te noemen. Wellicht dat ik deze en andere leuke dingen nog eens in een aparte blog toe ga lichten. Maar nu nog de laatste highlights van onze eigen top 10.
Teror
Teror is een mooi bergstadje, op een hoogte van meer dan 500m gelegen in het groene noorden van het eiland op 21km afstand van Las Palmas. Het stadje telt ongeveer 10.000 inwoners. In het centrum vind je prachtige koloniale architectuur, met de typische Canarische houten balkons. In 1979 is het stadje tot historisch erfgoed verklaard en daarmee is het ook op de route van de toeristische bussen gekomen. Aan het eind van de hoofdstraat vind je een plein met de basiliek en het mooie gemeentehuis van Teror. Naast de basiliek ligt ‘Het Huis van de Beschermheren van de Maagd van de Pijnboom’ (de omschrijvingen van de plaatselijke heiligen zijn af en toe werkelijk schitterend!), wat tevens dient als museum. Vergeet niet om de l0okale specialiteiten te proberen; de chorizo en zoete morcilla (bloedworst).
Arteara
Tussen het toeristische Maspalomas en ‘ons’ dorp Fataga ligt een interessante archeologische site die niet opvalt. Het lijkt op een helling met alleen maar brokken steen maar het is een begraafplaats van de oorspronkelijke Canario’s, de grootste van het eiland. De grafheuvels zijn gebouwd met brokken lava die tijdens een lawine ooit naar beneden zijn gerold. Vanaf de weg zijn de grafheuvels nauwelijks herkenbaar maar als je het wandelpad over de site loopt zie je pas hoe indrukwekkend het allemaal is. Onderzoek heeft uitgewezen dat de oorspronkelijke bewoners ook geïnteresseerd waren in astrologie. De ingang van het zogeheten ‘Koningsgraf’ is zo geplaatst dat deze door de zon tijdens de zonsopkomst verlicht wordt gedurende de equinox (het tijdstip dat de zon in de zomer het hoogst in de hemel staat). De ingang tot de archeologische site ligt achter het piepkleine dorpje Arteara als je vanaf Maspalomas richting Fataga rijdt..
Mocht je een keer naar Gran Canaria willen gaan en wil je nog meer informatie? Schroom niet om contact op te nemen want ik sta je graag te woord. En áls je gaat, dan hoop ik dat je net als ik verrast wordt door de grote variatie van het landschap, de vriendelijke bewoners en de mogelijkheid om toch van de gebaande paden te kunnen gaan… ondanks dat het bekend staat als een zeer toeristisch eiland!