Baskenland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De verschrikkingen van Guernica

Baskenland,
Spanje


In 1937 woedde in Spanje een burgeroorlog. Troepen van generaal Franco streden tegen de Spaanse regering. Baskenland was een van de weinige delen van Spanje die nog niet onder controle van Franco stonden. Het verzet moest gebroken worden. Op 26 april 1937 om 16.30 ‘s middags bombardeerden eenheden van Hitler (jawel…!!) de stad.

Het werd een afschuwelijk drama. Er vielen 800 doden, de stad werd compleet weggevaagd en twee dagen later bezetten Franco’s troepen Gernika. In het centrum van Gernika is op een muur een grote replica van Picasso’s beroemde schilderij aangebracht. Een schilderij dat Picasso in 1937 schilderde en hetzelfde jaar nog te zien was op de wereldtentoonstelling in Parijs. Het laat de verschrikkingen van het bombardement zien.

Op 9 september 2016 is in Spanje de megafilm Guernica in premiere gegaan, een soort liefdesdrama/epos tegen de achtergrond van de oorlog. Ik zie in Gernika de posters voor de film hangen.

Gernika is leuk om te bezoeken, als je in de buurt bent. Het kleine stadje lijkt er weer helemaal bovenop gekomen te zijn.