Aragon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bardena Blanca

Aragon,
Spanje


Bardenas Reales

Het Natuurpark Bardenas Reales, -dat door UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat-, is een semi-woestijnachtig landschap van 42.500 hectare. Het ligt in het zuidoosten van de regio Navarra, in de buurt van het plaatsje Tudela. Eerst door kaalslag en daarna door erosie van water en wind zijn grillige vormen uitgeslepen in klei-, kalk- en zandstenen en een is er bijna maanachtig landschap gecreëerd vol met ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen. Het is een kaal en onherbergzaam gebied, waarin de rivierbeddingen het grootste deel van het jaar droog staan en waar vegetatie uiterst schaars is. Desondanks verbergt het grote natuurlijke schatten. In een ver verleden was het een paradijs voor krokodillen en schildpadden. Vandaag de dag leven er adelaars, gieren, uilen, vossen, wilde katten, amfibieën en reptielen.

Zones

Van noord naar zuid zijn er drie zones te onderscheiden: Bardena Plano (vlak Bardena, Bardena Blanca (Wit Bardena) en Bardena Negra (Zwart Bardena). Bardena Blanca is het bekendste deel. Hier bevinden zich de belangrijkste formaties bevinden, de Castildetierra en de Pisquerra. In Bardena Negra is de grond donkerder. Dit is het enige deel van Bardenas Reales met vegetatie: pijnboombossen en struikgewassen.

Tips

De beste periode om de Bardenas Reales een bezoek te brengen is tussen september en juni.
Vanaf de Alto de Aguilares heeft u het compleetste panorama uitzicht over de Bardena Blanca.
Het Balcón de Pilatos is een observatiepost voor roofvogels.
Als het regent, kunt u het natuurpark beter niet bezoeken. Dit vanwege de speciale omstandigheden van het terrein.
In de zomer kunnen de temperaturen er oplopen tot 50 graden celcius. Denk er dus aan u goed te beschermen tegen de zon (zonnepet en zonnebrandcreme een múst!) en voldoende water mee te nemen.