Yugotour in Belgrado
Yugotour in Belgrado
Ontdek de wereld gratis
Vijf (plus één) redenen waarom free walking tours geweldig zijn
Inspiratie opgedaan bij het zien van de beelden van de Nijmeegse Vierdaagse? Of omdat je kind onlangs meedeed aan de wandelvierdaagse? Zelf te voet en gratis de wereld zien? Ik doe dat vaak, met free walking tours, en het is in bijna elke stad ter wereld mogelijk. Onder begeleiding van een gids die geweldige verhalen vertelt over zijn of haar stad.
Hierom kan ik het je aanraden: Het is zo gemakkelijk Zoek op Google ‘free walking tour in…’ met de stad waar je naartoe gaat of bent en er is een grote kans dat je een match vindt. In de populaire toeristische steden zijn er zelfs verschillende organisaties. Let op: kies wel voor die gratis optie en niet de betaalde, daarover straks meer. Op hun website vind je ook een ontmoetingsplek, meestal centraal gelegen en de dag en het tijdstip waarop de tour plaatsvindt. Gewoon komen opdagen. En soms dien je je wel even online aan te melden. Een groep bestaat meestal uit maximaal 20 personen. Het is echt gratis, hoewel… Ja, het is echt gratis. Dat zal elke gids direct uitleggen aan het begin van de toer. Deze zal je echter ook vertellen dat hij of zij geen salaris ontvangt voor het gidsen en het dus moet hebben van fooien, als je tevreden bent uiteraard. Een richtlijn is 5 tot 10 euro/dollar per persoon, afhankelijk van het prijspeil van het land waarin je bent. Een wandeltoer duurt vaak 2 tot 3 uur. En dat is kwaliteit voor een lage prijs, want kijk maar eens bij grote commerciële organisaties, daar betaal je al gauw 25 euro of meer per persoon. Niet alleen verdient deze gids geen salaris, hij moet zelfs een standaardbedrag per deelnemer afdragen aan het bedrijf. Dus wees niet te flauw met die fooi, maar nogmaals: het is niet verplicht. Zeer geschikt voor solo reizigers en koppels
Omdat free walking tours zo populair zijn, is een groep snel gevuld en daarmee lonend voor de gids en de organisatie. En is het daarom zo geschikt voor soloreizigers en koppels. Ikzelf boek het liefst een wandeltoer zo snel mogelijk nadat ik op een nieuwe plek ben aangekomen. Zo leer ik de de stad eenvoudig kennen (want ik hoef de gids maar achterna te lopen), en hoor meteen wat over de geschiedenis, bekende bewoners en over (on)veilige plekken. Omdat veelal de toeristische hoogtepunten wordt langsgegaan (maar niet IN gegaan), kun je snel een beeld vormen van waar je wel of niet heen zou willen. En niet onbelangrijk, zeker als je nog niet je reisplan helemaal hebt vastgelegd: van de andere deelnemers krijg je tips over hun reisroute, en laat daar nou net jouw volgende bestemming tussen zitten. Ook is het niet ongebruikelijk om na de tour met een paar gelijkgestemden af te spreken voor een drankje of hapje, of samen een busrit te regelen. Of een andere toer. Want solo reizen is geweldig, maar samen dingen ondernemen soms wel zo gezellig.
Geschiedenis en heden in één oog/ooropslag
De meeste walking tours worden begeleid door inwoners uit de stad zelf. Wel zo leuk, want zij kennen de geschiedenis uit eigen hand, vullen het aan met persoonlijke anekdotes en waren erbij toen de stad ingrijpend veranderde. Of ze kennen die verhalen van hun familie. De afstand van de wandeling is vaak niet groot. Zeker in steden met een historisch centrum – zoals Amsterdam – is elke honderd meter en op elke straathoek wel een interessant verhaal te vertellen over een prachtig pand, een beroemde bewoner of een belangrijke gebeurtenis. Geen geschiedenisfreak? Geen zorgen: meestal wordt 1000 jaar geschiedenis in 10 minuten samengevat. Het zijn juist de grappige of voor het land zo kenmerkende anekdotes die korter geleden plaatsvonden die worden aangehaald. Dus ja, het is ook geschikt voor je kind van 10 (als het Engels verstaat) of je opstandige puber. Tip: laat je kind de volgende keuze maken in het reisprogramma op basis van wat hij of zij ziet/hoort tijdens deze tour.
Geen tapijtenwinkelbezoek
Je kent ze vast wel, die addertjes onder het gras van een goedkoop tuktuk- of taxiritje of die geweldige uitstapjes waarbij je - heel eventjes maar - langs de tapijtenfabriek van de broer van de gids of het sieraden- of maatpakkenwinkeltje van de tante van de chauffeur langs moet. Niet bij free walking tours! Ik heb aan meer dan 15 van dit soort wandelingen meegedaan en het nooit meegemaakt. Je gaat zelfs niet de gebouwen in waarover verteld wordt, dus ook daar geldt geen provisiemogelijkheden voor de gids. Nee, dat museum, die kerk of dat overheidsgebouw met een verhaal, kun je later op je eigen tempo bezoeken. Willen ze dan echt niets verkopen? Zeker wel, goede kans dat je een flyer of gratis plattegrond van de stad krijgt met daarop subtiel vermeld de betaalde tours die de organisatie ook aanbiedt. Vaak zijn dat gespecialiseerde tours over een tijdperk (de renaissance of het communisme bijvoorbeeld), over lokaal eten, een kroegentocht of een toer met een vervoersmiddel (step, Segway, fiets, unieke auto). Maar die hoef je uiteraard niet te doen. Je bedankt de gids, vraagt hem nog even naar zijn geheime tip voor een leuk restaurant, geeft hem een fooi en je gaat je eigen weg.
Die andere, niet-gratis toertjes
Toch geen zin om te lopen? Liever Amsterdam zien per fiets, in Hanoi of Rome op een scooter door het verkeer slingeren of in Washington of Kaapstad met een Segway langs het Witte Huis scheuren? Dat kan natuurlijk. Net zoals in een lokaal gemaakte DDR-Trabant rijden door voormalig Oost-Berlijn of in een Yugo door het Servische Belgrado. Het is een geweldige aanvulling op, inderdaad, die gratis wandeltoer. Free walking tours zijn onder andere te vinden op: freetour.com en neweuropetours.eu.