Winters Sint Petersburg
Winters Sint Petersburg
Het is laat in de middag op 23 December, als ik aan kom bij m’n hotel in Sint Petersburg. Het plein ervoor is bedekt met een dikke laag ijs, ondanks dat is het nog niet heel koud. De thermometer geeft -2 aan als ik besluit nog even rond te gaan kijken in de omgeving, het beroemde winterpaleis van de Tsaren is op slechts enkele minuten loopafstand te bereiken. Via de imponerende triomf boog van het General staff building loop ik het plein op, waar een gigantische kerstboom staat te stralen met blauwe lampjes en gouden versieringen. Ook het Winterpaleis is mooi uitgelicht, waardoor het er misschien nog indrukwekkender uit ziet dan overdag. In het park er naast is veel activiteit met bomen vol lampjes, felgekleurde fonteinen en kraampjes met warme dranken en lekkernijen. Het is een sprookjeswereld die niet zou misstaan in de winter Efteling, na enkele foto’s en een warme snack bij één van de stalletjes en besluit ik weer terug te keren naar het hotel.
De volgende ochtend keer ik weer terug naar het winterpaleis, maar nu om het van binnen te gaan bekijken. Naast het originele paleis welke is gebouwd in opdracht van keizerin Elizabeth in 1754, bestaat het Hermitage palace museum uit nog vier extra gebouwen. De kleine hermitage gebouwd voor Catherine de grote als privé verblijf, de oude en nieuwe hermitage. Gebouwd om de kunst collectie van de tsaren te herbergen en tenslotte het theater, gebouwd in 1780 om privé voorstellingen te gegeven. Het theater is nog steeds voor deze functie in gebruik en is daardoor niet altijd te bezoeken, ondanks dit blijven er nog 360 zalen en kamers over om te bezichtigen.
Ik heb me zelf een volle dag gegeven om de hoogtepunten te bekijken en met ruim 3 miljoen objecten, weet ik dat er keuzes gemaakt moeten worden. Nu heb ik niet zo veel met schilderijen maar werken van Rembrand, Da Vinci en Caravaggio sla ik niet over. Het interieur is vooral de reden van mijn bezoek, met rijkelijk versierde balzalen welke er nog net zo uit zien als uit de tijd van de tsaren. Het begint al met de zeer indrukwekkende Jordan Staircase, gemaakt uit wit marmer en veel bladgoud. Een entree die ook vandaag de dag nog het wow gevoel geeft. Boven aangekomen loop je van de ene naar de andere bal zaal, rijkelijk versierd en vol met kunstobjecten die in honderden jaren bijeen zijn gebracht. Voor de Nederlandse schilders is een aparte zaal ingericht, waar vooral de werken van Rembrand de show stelen. In de paviljoen hal staat een indrukwekkende klok uit 1770 met een levengrote pauw. Enkele keren per jaar word deze aangezet, vandaag was dit niet het geval maar gelukkig is er een scherm die het hele schouwspel toont. Als laatste ga ik nog naar de grote hermitage, waar het beroemde schilderij “Madonna met kind” van Leonardo Da Vinci te zien is. Sta je in het Louvre in Parijs met honderden mensen te gelijk op grote afstand naar een werk van deze meester te kijken, heb ik het schilderij hier op een zondag middag in December helemaal voor me zelf en kan ik het bijna met m’n neus aanraken.
Het is maandagochtend als ik uitcheck bij het hotel, m’n rugzak kan ik achterlaten bij de receptie dit omdat de trein naar Moskou pas laat in de avond vertrekt. Na het winterpaleis van alle kanten te hebben bekeken is nu de rest van stad aan de beurt, ik begin bij het Peter en Paul fort. Dit is de plek waar de stad is ontstaan, binnen de solide muren vind je het voormalige munthuis, een gevangenis en de kathedraal waar alle Tsaren liggen begraven.
Vooral de kathedraal is een indrukwekkende plek, mede door de vele graftombes die in tegenstelling tot vele andere kerken bovengronds zijn geplaatst. Nu is dit niet de enigste kerk die deze stad rijk is en de Sint Izaäk kathedraal, is misschien wel de meest indrukwekkende. Van de buitenkant is het al een imponerend gebouw met grote zuilen en een gouden koepel die tot 100 meter hoogte reikt, maar het is toch vooral het interieur dat van uitzonderlijke schoonheid is. Elke vierkant centimeter van de vloeren, muren en plafonds zijn bedekt met marmer, gouden ornamenten en vele mozaïeken. Eenmaal buiten koop ik weer een nieuw kaartje, dit keer om via een andere ingang naar het dak te klimmen. Via 262 treden bereik je de rand van de koepel en kun je via een balustrade er helemaal rondom lopen, ondertussen heb je een schitterend uitzicht over het historische hart van de stad.
Een andere kerk die echt niet overgeslagen mag worden is die van de verlosser op het bloed, gebouwd tussen 1883 en 1907 op de plek waar Tsaar Alexander II is vermoord. Van de buitenkant is het een imposant bouwwerk met mooie kleurrijke koepeltjes, echt Russisch!! Binnen in de kerk bevind zich een schrijn ter ere van de Tsaar, maar het zijn toch de muren en plafonds die het meeste indruk maken. Deze zijn volledig bedekt met miljoenen mozaïek steentjes, ook hangen er grote kroonluchters die het geheel zeer sfeervol maken.
Na de kerken blijft er blijft er nog één iets over dat ik graag wil zien in deze stad, de beroemde eieren van goudsmid Peter Carl Fabergé. In 1882 werd Tsaar Alexander III klant bij hem en bestelde toen ook zijn eerste ei, hierna werden er elk jaar twee eieren besteld één voor zijn vrouw en de ander voor zijn moeder. Ook zijn opvolger zette deze traditie voort, totaal werden er 50 eieren gemaakt. 9 hiervan zijn te bezichtigen in het Fabergé museum, gelegen aan een rustige zijstraat van de Nevsky Prospekt. Naast de eieren zijn hier ook vele juwelen, iconen, snuifdoosjes en serviezen te zien, in ruime zalen die goed zijn verlicht.
Na een Japanse maaltijd in het restaurant tegenover het hotel, neem ik afscheid van deze mooie stad en begeeft ik me naar het station voor de trein naar Moskou!!!!