Zuidoost Polen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grafzerken in Bystre

Zuidoost Polen,
Polen


De prachtige oude houten kerk van Bystre liet ik eerder zien vanaf andere kant. Op deze foto is de kerk te zien vanaf de plek waar de begraafplaats is waar de oude grafzerken staan . Het is een orthodoxe kerk en niet de eerste kerk die er staat. Rond 1607 werd de eerste kerk gebouwd hier en in 1681 de tweede die er heeft gestaan tot de 19e eeuw. In 1936 is de klokkentoren gebouwd. Oorspronkelijk behoorde het gebied bij USSR maar in 1951 kwam het bij Polen. Er is nogal wat vernietigd en jarenlang in verval geweest. In 1983 werden er voorwerpen beveiligd en werd er een fotografische tentoonstelling over de kerk georganiseerd In 1985 werd het toegevoegd aan de Vereniging voor de Bescherming van Monumenten in Bieszczady.
( natuurgebied in het Z.O van Polen) In 1993 vond er reparatie plaats. De klokkentoren werd herbouwd. Ook het dak werd gerepareerd. 2011: aanvraag subsidie voor renovatie, 2012, 2013 en 1214 vonden activiteiten plaats voor het behoud en verbetering van de kerk.
De begraafplaats staat aan de andere kant van de weg. Er zijn dertien grafstenen met zerken waarvan men niet weet waar ze gemaakt zijn. We weten ze dat ze uit de 19e eeuw komen.
( bronnen: Wikipedia)