Wenen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

An der Schönen Blauen Donau

Wenen,
Oostenrijk


De Nieuwjaarswens van de Wiener Philharmoniker wordt traditioneel op 1 januari uitgezonden. Vandaag, 1 januari 2016, zelfs in 90 landen.
Dirigent Maris Janssons kreeg tijdens het concert de echte baton van Mozart aangereikt. Zo op het oog een zware stok, waar hij best aan moest wennen denk ik.
Mocht je zelf eens willen ervaren hoe het is om de Wiener Philharmoniker te dirigeren, ga dan naar het Haus der Musik in hartje Wenen. Het Haus ligt wat verstopt in een zijstraat , maar als je eenmaal binnen bent in het voormalige paleis dat later de woonplaats van Otto Nicolai werd die de Wiener Philharmoniker concerten oprichtte, valt je mond open van verbazing.

Zet je oren open en beleef de muziek van de Wiener Philharmoniker (alle nieuwjaarsconcerten kun je beluisteren), maar wees vooral zelf actief. Zo kun je bijvoorbeeld het orkest virtueel dirigeren, zoals het kleine meisje rechts. De orkestmeester lijkt daadwerkelijk met je te praten. Als je een foutje maakt, vraagt hij je opnieuw te beginnen en als je het goed doet krijg je complimenten. Je kunt je eigen compositie maken, die je ook hoort spelen.

Verder maakte de Sonophere veel indruk. Hier ervaar je geluiden uit alle windstreken, je luistert mee met een baby in de baarmoeder en je kunt hier een muziekstuk maken met geluiden die je toevoegt met je eigen stem.

In de grote hal worden regelmatig gratis concerten gegeven en je kunt er ook lekker koffie drinken.

Prosit Neujahr!

www.hausdermusik.at , Seilerstätte 30, Wenen