image
Anna Smorek

Minigids: 6 insidertips voor Schladming-Dachstein in Oostenrijk (+ win een reis ernaartoe!)

Buiten het wintersportseizoen toont het veelzijdige Oostenrijk zijn ware aard. Columbus-reporters Leon Boelens en Tim Bilman reizen samen met de Instagrammers Anna Smorek en Tim Middeljans dwars door het land en leggen het typisch Oostenrijkse karakter bloot. Schladming-Dachstein is bij uitstek geschikt voor avonturiers, en biedt talloze activiteiten die je hart sneller doen kloppen. Wil je kans maken op een reis ernaartoe? Scroll dan snel verder!

De Alpen strekken zich als een waaier uit over ongeveer 1200 kilometer, door acht landen, van de Middellandse Zee tot Hongarije. Te midden van deze besneeuwde pieken ligt Schladming-Dachstein, een Oostenrijkse regio die vooral bekendstaat om zijn wintersportmogelijkheden. Toch valt hier ook in andere seizoenen van alles te ontdekken. Het belangrijkste stadje, Schladming, leunt bestaansrechtelijk op de grootste reus van Steiermark: de 2995 meter hoge Dachstein. Rond de top is van alles te beleven. Zo vind je er een panoramabar, de hoogste hangbrug van het land, een grot met ijssculpturen die het verhaal van de eerste alpinisten vertelt en de Treppe ins Nichts, die je in veertien treden meeneemt naar een platform boven de afgrond. Als het weer het toelaat, heb je vanaf de berg een fenomenaal uitzicht op de Dachsteingletsjer en besneeuwde toppen eromheen. Een beeld dat eigenlijk niet te vangen is met een camera en louter tot zijn recht komt op je netvlies. 


DIT WIL JE DOEN IN SCHLADMING-DACHSTEIN

1. Haal je voordeel uit de Sommercard

Haal je voordeel uit de Sommercard in Schladming-Dachstein. Foto's: Tim BilmanFoto's: Tim Bilman

Verblijf je in de lente, zomer of herfst minstens één nacht in een aangesloten accommodatie? Dan krijg je er gratis een Sommercard bij. Hiermee kun je gratis met het openbaar vervoer (inclusief kabelbanen) en krijg je korting op activiteiten. Ideaal voor gezinnen, die gemakkelijk de kabelbaan naar de top van de huisberg kunnen nemen en daar een korte wandeling maken of spelen in een van de speeltuinen en genieten van het prachtige uitzicht.


2. Leef je uit op de Dachsteingletsjer

Leef je uit op de Dachsteingletsjer in Oostenrijk. Foto: Tim BilmanFoto: Tim Bilman

Een bezoek aan de Dachsteingletsjer mag niet ontbreken. Bekijk de live webcambeelden om de weersomstandigheden te checken - al word je óók in de mist getrakteerd op een buitenaards mooi spektakel. Kies je moment zorgvuldig; als je eenmaal op de kabelbrug staat, kun je niet meer terug. Boven is genoeg te beleven: wandel over de hoogste hangbrug van Oostenrijk, verken het IJspaleis vol sculpturen, loop over de Skywalk of bestijg de glazen Treppe ins Nichts.


3. Bungel op grote hoogte tegen de bergwand

Beklim de via ferrata in Oostenrijk. Foto: Tim BilmanFoto: Tim Bilman

De grillige bergwanden lenen zich perfect voor een klautertocht over een Klettersteig, beter bekend als Via Ferrata. De regio telt maar liefst 33 uitgestippelde routes. Gehuld in een harnas en gewapend met karabiners of scharnierhaken beweeg je je, gezekerd aan stalen kabels, voort over een verticaal parcours. Voor je het weet bungel je 150 meter boven de grond als een volleerd Alpinist en vergaap je je aan het uitzicht. Zo voelt het dus om op ‘de top van de wereld’ te staan …


4. Struin langs een kletterend beekje

Maak de Wilde Wasser-wandeling in Oostenrijk. Foto's: Anna SmorekFoto's: Anna Smorek

De spectaculaire Wilde Wasser-wandeling voert langs indrukwekkende watervallen en serene bergmeren. Onderweg kun je genieten van rustmomenten en de omliggende bergen in je opnemen. Dit goed onderhouden pad is ook geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Wil je de Oostenrijkse Alpen in al hun glorie ervaren? Dan ben je hier aan het juiste adres.


5. Bezoek een ambachtelijke wolfabriek

Bezoek een wolfabriek in Schladming-Dachstein. Foto's: Anna SmorekFoto's: Anna Smorek

Een bezoek aan Steiner 1888 is een must voor liefhebbers van ambachtelijke wolproducten, variërend van warme dekens tot stijlvolle kledingstukken. Tijdens een rondleiding door de fabriek ervaren we hoe traditioneel vakmanschap wordt gecombineerd met moderne technologie. Dit inzicht in het productieproces, van ruwe vezel tot eindproduct, is fascinerend! De rondleiding kost € 10 p.p.


6. Trek naar een turkooizen bergmeer

Hike naar de Moaralmsee in Oostenrijk. Foto: Tim MiddeljansFoto: Tim Middeljans

De hike naar de Moaralmsee is schitterend. Start bij de kabelbaan en volg het bochtige pad tot je het meer bereikt. Onderweg is het zo stil dat je de dieren in de vallei, waaronder gemzen, hoort roepen. De eerste aanblik op dit verscholen meer, aan de voet van de steile Höchstein, is ronduit fantastisch. Het water is zo helder dat je de takken op de bodem ziet liggen. Als de zon erop schijnt, krijgt het wateroppervlak een turkooizen kleur, waardoor het doet denken aan een juweel.


 

Enthousiast geraakt? Speel de Oostenrijk-quiz en maak kans op een vakantie naar Oostenrijk!
Nog meer Oostenrijk-inspiratie:

Kijk voor meer Oostenrijk-inspiratie op Austria.info/zomer!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.