image
Tim Bilman

Minigids: 7 insidertips voor Murau in Oostenrijk (+ win een reis ernaartoe!)

Buiten het wintersportseizoen toont het veelzijdige Oostenrijk zijn ware aard. Columbus-reporters Leon Boelens en Tim Bilman reizen samen met de Instagrammers Anna Smorek en Tim Middeljans dwars door het land en leggen het typisch Oostenrijkse karakter bloot. Murau lijkt vergeten in de tijd. In deze vredige regio hoef je de vele wandelpaden en bezienswaardigheden met niemand te delen. Wil je kans maken op een reis ernaartoe? Scroll dan snel verder!

De geschiedenis van Murau, een stadje in het westen van Steiermark, is die van Europa in het klein. In de dertiende eeuw liet een machtige familie hier een kasteel bouwen: Schloss Murau. Het kasteel dat je vandaag de dag kunt aanschouwen, stamt uit de zeventiende eeuw en is al generatieslang in bezit van een adellijke familie. Deze Schwarzenbergs wonen er nog steeds, maar op gezette tijden kun je als bezoeker het kasteelmuseum en enkele vertrekken bezoeken. De Nederlandse Ruud verzorgt er rondleidingen. Ooit belandde hij hier tijdens een vakantie en besloot te blijven voor de rust. ‘Het kleine Murau is groots in tradities en volksfeesten’, vertelt hij. ‘Voor je naar de supermarkt gaat, moet je altijd even kijken of er niet een heilige geëerd wordt vandaag en dus alles dicht is.’ 


DIT WIL JE DOEN IN MURAU

1. Drink een helend biertje

Bierapotheek Murau, Oostenrijk. Foto's: Tim BilmanFoto's: Tim Bilman

De Murauer bierapotheek is een voormalige apotheek waar traditionele Murauer bieren – van ambachtelijke brouwsels tot exclusieve biercocktails – worden geserveerd in Erlenmeyers. Naast het lokale gerstenat kun je hier ook (a)typische apotheekproducten kopen, variërend van shampoos, zalven, lotions en zepen tot dennenkaarsen en -kussens, bierkaas, biermosterd, biergelei, bierzouten en bierlikeur. Uiteraard allemaal lokaal gemaakt.


2. Bouw een après-wandelfeestje in een Stube

Murauer Hütte, Oostenrijk. Foto: Tim BilmanFoto: Tim Bilman

Boven op de Frauenalp ligt de Murauer Hütte, een wonderlijke Stube in het voormalige onderkomen van de lokale ski-reddingsbrigade. De uitbater is een vrolijke Oostenrijker die eigen Schnaps maakt – en niet te bescheiden is om die aan te bieden aan zijn gasten. Je kunt hier ook overnachten.


3. Volg een tour door Schloss Murau

Schloss Murau, Oostenrijk. Foto's: Tim BilmanFoto's: Tim Bilman

Schloss Murau, het witte renaissancekasteel op een heuvel boven Murau, is het historische paradepaardje van de regio. Het huidige bouwwerk stamt uit het begin van de zeventiende eeuw en is eigendom van de Schwarzenbergs. Binnen de muren vind je een kasteelmuseum met tapijtwerk, talloze schilderijen en jachttrofeeën, uitgestald in overdadige vertrekken. Het slot is alleen te bezoeken op woensdag en vrijdag en als onderdeel van een tour met (Nederlandse) gids. Entree bedraagt € 15 p.p.


4. Trek je terug in een sfeervolle berghut

Sofie's Hütte, Murau, Oostenrijk. Foto's: Anna SmorekFoto's: Anna Smorek

Je kunt Oostenrijk niet bezoeken zonder een alpenhut te verkennen. Sofie’s Hütte is zo'n pareltje. Terwijl de regen tegen de ruiten klettert, schuiven we aan bij Sofie aan de houten tafel. In haar gezellige alpenhut genieten we van heerlijk appelgebak en koffie. Accordeonmuziek op de achtergrond zorgt voor de perfecte sfeer. Alsof we elkaar al jarenlang kennen, vertelt ze ons haar levensverhaal en toont ze haar erfstukken, haar warme glimlach altijd aanwezig. Enkele Schnaps later banen we ons opnieuw een weg door de bossen, vol nieuwe herinneringen en onvergetelijke verhalen. Zelf op visite in de hut? Sofie is telefonisch te bereiken via +436649963647. 


5. Rijg meren aaneen tijdens een wandeling

Bewandel de Türacher Höhe in Oostenrijk. Foto's: Anna SmorekFoto's: Anna Smorek

Tijdens een rustgevende wandeling over de 3 Seen Weg op de Turracher Höhe ervaar je de schoonheid van de bergen en meren. De route voert langs traditionele berghutten waar je even kunt pauzeren en genieten van de serene omgeving. Deze hike is uiterst geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, omdat de route niet veel inspanning vergt.


6.  Houd de kerk in het midden (van een vijver)

Rottenmann-vijver in Murau, Oostenrijk. Foto: Tim MiddeljansFoto: Tim Middeljans

Hoewel de kerktoren in de Rottenmann-vijver, aan het begin van de Sölkpas, niet ‘echt’ is, levert het wel degelijk een mooie foto op. Minstens zo bijzonder als de kerktoren zelf is de legende die eraan verbonden is. Als we die moeten geloven verscheen lang geleden, tijdens kerst, een kleine man die de inwoners van Rottenmann vroeg om zich die nacht te onthouden van valse activiteiten. De kleine man werd uitgelachen en bespot, en verdween. Toen hij terugkeerde, werd hij opnieuw beledigd. De derde en laatste keer droeg hij een vat bij zich, waaruit een krachtige waterstraal tevoorschijn kwam. Het water steeg hoger en hoger en slokte het hele stadje, inclusief de luidende kerktoren, op.


7.  Hike naar paradijselijke bergmeren

Zwieflersee, Oostenrijk. Foto: Tim MiddeljansFoto: Tim Middeljans

Misschien wel onze favoriete plek in heel Oostenrijk: de Zwieflersee. Om er te komen loop je eerst door een bos met dennen, sparren en lariksen naar de Unterer Zwieflersee. Daarna vervolg je je weg over smalle paadjes naar de Oberer Zwieflersee. Af en toe moet je een beekje oversteken. Natte en modderige voeten gegarandeerd! Dit desolate alpenlandschap doet denken aan Alaska. Gezien de hoogtemeters die je moet slechten, hoef je de bergmeren met niemand te delen. Let goed op – met een beetje geluk spot je gemzen op de besneeuwde hellingen.


 

Enthousiast geraakt? Speel de Oostenrijk-quiz en maak kans op een vakantie naar Oostenrijk!
Nog meer Oostenrijk-inspiratie:

Kijk voor meer Oostenrijk-inspiratie op Austria.info/zomer!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.