Kiev

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

St Sofia Kathedraal

Kiev,
Oekraïne


De Sofia kathedraal is beroemd om de schitterende fresco’s en mozaïeken. Midden in de kerk is een enorm mozaïek te zien van een biddende Maria. Zolang dit mozaïek bestaat zal Kiev bestaan, zo is de overtuiging van de bevolking. De voorstellingen in de kathedraal zijn zeker niet allemaal religieus van aard. Zo zijn er portretten te zien van prins Jaroslav en zijn familie, en ook zijn er fresco’s over de feesten in Constantinopel met clowns, jongleurs, muzikanten en dansers.
De 18e eeuwse refter (zijgang) herbergt nu een museum met voorwerpen die zijn gevonden bij archeologische opgravingen. Ook zijn er maquettes van Kiev zoals dat eruit zag voordat de Tataren de stad binnenvielen.
De kathedraal werd meerdere malen beschadigd, vooral toen de Tataren in de 13e eeuw Kiev innamen. De kerk werd na elke beschadiging hersteld en bij die restauraties werden geregeld nieuwe delen toegevoegd. Het had overigens maar weinig gescheeld of de antireligieuze Sovjet-communisten hadden de kathedraal in de jaren dertig van de vorige eeuw met de grond gelijkgemaakt. Na kritiek van Frankrijk zagen de Russen van hun plannen af, bang als ze waren voor een internationale storm van protest.
St. Sofia Kathedraal
Adres: 24 Vladimirskaya St.
Openingstijden: 10.00 – 17.30 (woensdag tot 16.30, gesloten op donderdag)
Toegangsprijs: 12Hr (ca. 1 euro)