Kiev

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Holenklooster (Pechersk Lavra)

Kiev,
Oekraïne


Op de heuvelachtige rechteroever van de Dnjepr rivier bevindt zich het Holenklooster. Een indrukwekkend gebouwencomplex met vergulde koepels op heuvels gebouwd. De eerste gebouwen dateren uit de 11de eeuw en waren oorspronkelijk als klooster gesticht. Later werd de kathedraal toegevoegd, waaraan Griekse en Russische architecten en heel wat icoonschilders meehielpen.
Het klooster was een belangrijk spiritueel, sociaal, cultureel en educatief centrum dat tot ver over de landsgrenzen bekend was. Langzaam maar zeker werd het complex het grootste klooster op Russisch grondgebied. Het werd in 1051 in de heuvels bij Kiev gesticht. Het klooster draagt de titel lavra, wat aangeeft dat het één van de vier belangrijkste religieuze centra van de Russisch-orthodoxe kerk is. In 1990 werd het klooster tot werelderfgoed uitgeroepen.In een ondergronds gangenstelsel met een lengte van ongeveer 30 km bevinden zich kapellen en gebedsruimtes. De gangen dienen ook als begraafplaats voor de monniken van de lavra. Gezien de constante (lage) temperatuur gaan deze niet over tot ontbinding (een soort mummificatieproces) waarbij zeer oude overledenen er uitzien als waren ze gisteren begraven. Aldus de originele tekst.
Op een oppervlakte van ruim 30 ha stonden zo’n 100 gebouwen waaronder 23 tempels. Tijdens de oktoberrevolutie van 1917 werd het domein genationaliseerd en heel wat monniken werden gevangen genomen of vermoord. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden heel wat gebouwen zwaar beschadigd.
Toch kregen deze verschrikkingen het klooster niet klein. Het klooster is nog steeds een heilige plaats dat dienst doet als pelgrimsoord voor orthodoxe christenen van over de hele wereld. Kiev kreeg dankzij dit complex ook wel de bijnaam Russisch Jeruzalem.