Bergen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chopin van het Noorden

Bergen,
Noorwegen


Edvard Grieg werd geboren in 1843 in Bergen. Zijn eerste werken waren toch vooral van Duitse aard, dit vooral omdat zijn moeder veel bewondering had voor componisten als Chopin, Weber en Mendelssohn. Grieg werd ook wel "de Chopin van het Noorden" genoemd.
Zijn eerste compositie Variaties op een Duitse melodie voor piano, schreef hij op twaalfjarige leeftijd. In 1858 leert Grieg de vioolvirtuoos Ole Bull kennen, die zijn familie weet te overtuigen hem aan het Conservatorium te Leipzig te laten studeren. Toen hij in 1862 het conservatorium verliet sloot hij af met een concert waarbij hij zijn tekortkomingen leerde kennen. Bij deze gelegenheid speelde hij zijn opus 1: Vier stukken voor piano, waarvoor hij veel lof oogstte. Op 11 juni 1867 trouwde Grieg met zijn nicht Nina Hagerup.
Vanaf 1877 zonderde Grieg zich af in de bergen, waar hij veel inspiratie opdeed. Dit hield hij enkele jaren vol, maar na enige tijd verloor hij zijn interesse in de omgeving en raakten zijn ideeën uitgeput. In 1885 verhuisden Grieg en zijn vrouw naar Bergen, om zijn zwakke gezondheid. Hij liet er een huis bouwen, dat de naam Troldhaugen kreeg. Dit huis is te bezichtigen voor bezoek met een leuk klein museum erbij over de componist. Op de foto zie je het huisje aan het meer waar Grieg zich graag terugtrok om de meest mooie composities te maken.