Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De oorkwal

Zeeland,
Nederland


Voor de meeste mensen is een enkele kwallensteek van een kwal wel onaangenaam, maar in de regel is dit niet ernstig én goed te behandelen.
Het jeukt, het prikt en met azijn is het leed dan weer redelijk snel geleden.

Kwallen zie je vaak in Nederland bij oostenwind.
Soms zie je bij de stranden een waarschuwingsvlag en wil je het zekere voor het onzekere nemen, ga dan maar even niet in de zee.

Niet alle kwallen steken, zie je alleen doorzichtige en kleurloze kwallen zonder lange tentakels, dan heb je goede kans dat de kwallensoort niet steekt.

Hieronder de verschillende soorten kwallen in Nederland:

De oorkwal: vrij onschulig, kleurloos, doorzichtig, geen lange tentakels., deze kwal heeft een soort oorvormig patroon van vier vormpjes, deze zie je op de foto.

De gele en blauwe haarkwal zijn mooie dieren, maar ze steken wel.
Gelukkig herken je ze aan hun typerende kleur, dus als er zo'n fraai hoopje dril op het strand ligt, weet je blijf hier bij weg!

De kompaskwal steekt ook, deze kleurige en typerend gevormde kwal heeft de lange tentakels die de stekende kwal gewoonlijk kenmerken.

Overigens is de kruiskwal, een klein zeldzame kwalletje dat soms in Zeeland voorkomt een uitzondering op de regel, hij is ook wat doorzichtig en kleurloos maar de kruiskwal prikt dus wel!
Het is een piepklein kwalletje van een paar centimeter. Maar het feit dat de kruiskwal giftig is, is reden genoeg om je er goed van op de hoogte te stellen of het (Zeeuwse) zwemwater kruiskwal-vrij is.

De bovenstaande foto is trouwens niet onderwater opgenomen maar van bovenaf.