Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

[Ie-zun-die-kuh]

Zeeland,
Nederland


Een (pint)gele fiets met houten bierkrat op de bagagedrager markeert een geaccidenteerde toegangsweg, bestaande uit karakteristiek authentiek ingeplaveide kinderkopkes. Het loopt tegen de avond en het is verrotte slecht weer.

Grijs
Grauw
Klam
Donker
Nattig
Kil

Maar toch ook nog nét met een wazige laatste stuiptrekking van een bundeltje zonnestralen die zich tussen een laatste gaatje in het dikke wolkendek hebben weten te wurmen. Juist voldoende om Bierbrouwerij Cadsandria (met een 's') zichzelf te laten presenteren in een 19e eeuwse fotografische kleurensfeer die het bij de oprichting anno 1889 zo ongeveer gehad heeft moeten hebben.

De naam doet vermoeden dat we ons bevinden in het uiterst zuidwest gelegen Zeeuws-Vlaamse (met een belachelijke hoeveelheid nieuw gebouwde vakantiehuisjes uit z'n voegen gegroeide) stranddorp Cadzand (met een 'z') maar niets is minder waar. We bevinden ons namelijk iets verderop richting Oost in het fraaie stadje Ijzendijke, waar ooit Prins Maurits Der Nederlanden manmoedig en heldhaftig 'Den Spanjool' in den pan hackte (vele jaren later nog eens iets minder bloederig doch wel dunnetjes overgedaan door Koning Louis en Generaal Guus (vrijdag 13 juni 2014 resp. gisteren).

De bierfabriek is inmiddels een siersmederij geworden… maar wel, het historisch erfgoed indachtig, met een kleine uitspanning annex 'kroegkelder', alwaar het consumerende deel van deze voormalige brouwerij nog met grote regelmaat herdacht wordt.

Proost!