Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De kop van Schouwen !

Zeeland,
Nederland


Op de kop van Schouwen Duivenland ligt 20 hectare natuurgebied dat onderhouden wordt door Staatsbosbeheer.

In mijn vorige tip heb ik verteld over de Vroongronden en de prachtige Zeepeduinen.
Nu komen de Meeuwenduinen en de Domeinen aan de beurt !

In de Meeuwenduinen ligt er op het hoge duin een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog. In de tientallen kleinere bunkers overwinteren honderden vleermuizen.
In de zomermaanden worden er bunkerexcursies georganiseerd, maar zelf kun je natuurlijk ook op pad gaan. Tijdens het broedseizoen is dit gebied gesloten !!

De Domeinen is het grootste bebost gebied van Zeeland. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen op verharde paden. Tussen de duinen en bossen vind je twee uitzichttorens. Vanuit deze torens heb je een prachtig uitzicht over de hele kop van Schouwen Duivenland. Bij helderweer kun je de stormvloedkering, de duinenrij en de zee zien. Bovendien heb je een prachtig uitzicht op de vuurtoren van Nieuw Haamstede.
Deze Westerlichttoren is een van de bekendste en grootste vuurtorens van Nederland. Hij is gebouwd in 1837, is 53 meter hoog en heeft een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau. De basis van de toren wordt gevormd door 2,5 meter dikke muren die naar boven toe steeds dunner worden. Hij is beschilderd met een rode en witte band die in een spiraal naar boven lopen.
Hij is vooral bekend geworden door het biljet van 250 gulden !!

Al met al; er is zoveel te genieten in de Kop van Schouwen !
Prachtig voor een dagje of weekendje weg in eigen land !!