Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Zeeland,
Nederland


Middenin het centrum van Zierikszee staat de Nieuwe Kerk, voorheen stond op de plaats van deze kerk een grote kathedraal deze is echter afgebrand in 1832. Tweeëneenhalf jaar na de brand begonnen de werkzaamheden voor een nieuwe kerk (vandaar de naam 'Nieuwe Kerk).
Omdat de architect die het werk had aangenomen failliet ging lag de bouw lange tijd stil, de kerk werd pas in 1848 in gebruik genomen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hij zwaar beschadigd, herstel volgde maar algehele restauratie bleef onvermijdelijk, de Hervormde gemeente kon vanwege de zware financiële lasten die werkzaamheden niet laten uitvoeren en in 1971 werd het gebouw gesloten.
De Nieuwe Kerk ging zienderogen achteruit nadat ramen waren ingegooid en wind en regen vrij spel kregen, gelukkig kwam er in 1977 een oplossing het gebouw ging over naar de Stichting Oude Zeeuwse Kerken en werd met financiële steun in de jaren 1978-1988 in fasen gerestaureerd.
Nu is het een prachtig goed onderhouden gebouw geworden en een hele aanwinst voor Zierikzee, je kunt de Dikke Toren aan de achterkant beklimmen voor 2 euro dan heb je een schitterend overzicht over Zierikszee en de verre omstreken.