Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schuilen of vluchten?

Zeeland,
Nederland


De Karolingische Burcht van Burgh werd gebouwd als verdediging tegen de Vikingen die van 800 tot 1100 de kusten van Europa onveilig maakten. De resten van deze burcht, eigenlijk een aarden wal, werden gerestaureerd en worden door Staatsbosbeheer beheerd.
We waren onder de indruk van de grote mensfiguur (3.50 m!) die Hester Pilz, een Land art kunstenaar, tijdens de laatste “Kunstschouw’ in juni 2011 op de burcht had geplaatst.
Land art is een stroming in de beeldende kunst, ontstaan in de jaren 60 van de 20e eeuw, waarbij kunstenaars ingrijpende, kunstzinnig bedoelde, niet permanente ingrepen aanbrengen in een landschap ( bv. Cristo)
De wegduikende houding roept een treffende associatie op met de historie van vluchtende en schuilende mensen die zich hier in een ver verleden afspeelde.
Hester gebruikt historisch materiaal: op een raster van ijzer vlecht zij wilgentenen die uitstekend aansluiten bij het hekwerk van wilgentenen rond de burcht (niet op de foto te zien).
Het kunstwerk zal zo lang het materiaal stand houdt, blijven staan. Voor morgen wordt zware storm voorspeld; ik hou mijn hart vast.