Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wildlife en historie in Zierikzee

Zeeland,
Nederland


Zierikzee: wildlife en historie
Om een Big Five te zien hoef je niet af te reizen naar Afrika. Ook Staatsbosbeheer biedt Grote Vijf-excursies aan, maar dan naar één van de vijf grote diersoorten van Nederland: edelhert, ree, wild zwijn, bever en zeehond.
De zeehondenexcursie start in de Zierikzee. Bij laag water zie je vanuit de vaargeul die onder de Oosterscheldebrug doorgaat, de dieren van vrij dichtbij op de Vondelingsplaat liggen.
Er is echter nog meer wildlife te zien! In de Oosterschelde leeft namelijk een flinke populatie bruinvissen. Ze jagen hier op vis en brengen hun jongen groot. Tijdens de tocht zie je ze springen.
Mocht je nu niet op een schip zitten, ga dan naar de havenpunt. Hier staat een luisterpaal en je kunt perfect horen hoe de bruinvissen onderwater met elkaar ‘praten’.

Dit is het gezicht op Zierikzee vanaf de dijk. Als je rechts doorloopt kom je bij de haven waar de excursies vertrekken.
Je ziet hier al drie van de ruim vijfhonderd monumenten.
Links de Dikke Toren, ofwel de Sint Lievens Monstertoren. Het gebouw is ruim 62 meter hoog, maar. zou 130 meter hoog worden. Je kunt de toren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over Zierikzee en de Oosterschelde.

In het midden de toren van het voormalige stadhuis nu museum. Leuk detail: bovenop de toren zie je een beeld van Neptunus met drietand. Het museum vertelt het verhaal van Zierikzee en omgeving.
En rechts molen Den Haas uit 1727, op vrijdag en zaterdag te bezoeken als de molen draait.

Wat je niet ziet: de drie middeleeuwse havenpoorten, de museumhaven en de vele middeleeuwse gevels, de oude Waag.

Ga genieten zodra het weer kan, overnachtingsmogelijkheden genoeg!