Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Safari in eigen land: onze eigen Grote Vijf

Zeeland,
Nederland


Om een Big Five te zien hoef je niet af te reizen naar Afrika. Ook Staatsbosbeheer biedt Grote Vijf-excursies aan, maar dan naar één van de vijf grote diersoorten van Nederland: edelhert, ree, wild zwijn, bever en zeehond. Wij doen de excursie in de Oosterschelde, we gaan op zoek naar zeehondengroep 43.

Het is laag water en daar maken wij gebruik van om de favoriete plekken waar zeehonden rusten op te zoeken. We varen vanuit Zierikzee onder de Oosterscheldebrug door de vaargeul naar de Vondelingsplaat.
Hier zie je een gedeelte van de groep van 43 zeehonden die hier ligt te rusten. Het zijn gewone zeehonden, maar er liggen ook grijze zeehonden bij. Ze zijn donkerder van kleur en hebben een brede snuit. De dieren eten platvis, zoals schol en bot, die ze uit de diepe geulen halen.
Eind jaren ’70 was de zeehond vrijwel uitgestorven door jacht, vervuiling en vooral rustverstoring, o.a. vanwege de werkzaamheden voor het Deltaplan. Er is nu veel minder vervuiling, het water is schoon en er zit voldoende vis.
Als je de zeehonden in de zomer, als de jongen geboren worden, benadert, is het erg belangrijk dat je op gepaste afstand blijft. De jongen hebben de hele laag-water-periode nodig om voldoende melk te drinken. Als ze teveel worden verstoord, krijgen ze niet genoeg drinken en verzwakken.
De boot blijft op 10-50 meter afstand, de zeehonden voelen zich veilig en blijven rustig liggen. Met verrekijker en sterke telelens kan ik de dieren goed observeren en fotograferen.

Ook in het Grevelingenmeer zitten zeehonden, maar dat niet alleen: er zwemmen ook reeën naar de eilanden en een vaste populatie leeft op de Slikken van Flakkee. Door de verbinding met de Noordzee zwemmen de vissen in en uit en de zeehonden weten dat: genoeg te eten dus. Nieuwsgierig van aard laten ze zich graag zien, maar waar? Samen met de schipper van Staatsbosbeheer stap je in de boot en ga je op zoek. Vervolgens zet de schipper je af op de Slikken van Flakkee voor een stevige lunch. Daarna stap je met de boswachter op een excursiewagen op zoek naar reeën. Na een tocht over de Slikken zet de boswachter je weer af bij de boot en vaar je terug. Dit jaar (2019) op 18 oktober.