De 'Big 5' van Texel
De 'Big 5' van Texel
Tijdens ons weekend op Texel gaan we ook op excursie, geregeld bij Vogelinformatiecentrum “De Verrekieker” in Cocksdorp. We krijgen allemaal een Swarovski Optik verrekijker mee en Ranger Jos is onze begeleider. We lopen 3 uur lang in de Texelse duinen, langs meertjes of vennen en langs de kust. We zien ook allerlei wildlife. Natuurlijk veel vogels zoals allerlei soorten meeuwen, ganzen maar ook kleine vogeltjes zoals de graspieper, het goudhaantje en zelfs een fantastisch mooie blauwborst. Maar we zien ook andere dieren zoals konijnen en zeehonden spelend in de zee.
Tijdens de wandeling komt het gesprek op wat de grootste vogel is die op Texel leeft of komt. Na wat discussie besluiten we dat de lepelaar de grootste vogel is. En als gevolg daarvan besluiten de kinderen om ook de Big 5 van Texel samen te stellen.
Normaal wordt de benaming ‘Big 5’ gebruikt voor de vijf diersoorten in Afrika die door jagers beschouwd werden als het moeilijkst te schieten: buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. De term grote 5 slaat in dit verband niet op het grootste of gevaarlijkste dier. Het nijlpaard is bijvoorbeeld groter dan de leeuw en wordt als gevaarlijker dan de buffel beschouwd. Tegenwoordig wordt de term in dit verband nog veel gebruikt door toeristen in Afrika op zoek naar de vijf op safari.
Tijdens onze excursie op Texel volgen we niet de goede definitie, maar gebruiken we de term ‘Big 5’ wél om de grootte mee aan te duiden. Op de eerste plaats staat volgens ons de Schotse Hooglander. Dit rund is ingezet om de duinen op een natuurvriendelijke manier te begrazen zodat verruigen en verbossing tegen wordt gegaan. Het volgende dier is het Texels schaap. Oké, het is niet echt een wild dier maar wel een echt Texelse verschijning. Vooral omdat Texel zelfs een eigen ras heeft: de Texelaar. Nummer 3 en 4 worden bemand door de zeedieren die in de Waddenzee voorkomen; de bruinvis en de zeehond. De al genoemde lepelaar sluit onze lijst af.