Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Als ik bovenop de Dom sta...

Utrecht,
Nederland


Vaak vergeet je juist de bezienswaardigheden in de stad waar je woont te bezoeken. Terwijl ook dichtbij huis juist mooie en bijzondere plekken te vinden zijn.
Laatst beklom ik met mijn zoon de 465 traptreden van de 112 meter hoge Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, en tevens het hoogste gebouw van Utrecht.
Onder begeleiding van een gids werden we bijgepraat over de geschiedenis van de Dom en bewonderden we onderweg de enorme klokken en het carillon.
Regelmatig horen we door de stad het klokgelui vanuit de Dom of zelfs muziek van Prince en David Bowie na hun overlijden.
Helemaal boven genieten we van het indrukwekkende uitzicht en speuren de stad af naar bekende plekken en onze woonwijk. Zoon vindt het prachtig en krijgt er geen genoeg van. Het is even klimmen, maar meer dan de moeite waard!

Van Wikipedia:
De Dom van Utrecht is een markante gotische kerk in het midden van de Nederlandse stad Utrecht. De kerk werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De Domtoren is 112,32 meter hoog.
Van de kerk resteren tegenwoordig het koor, het dwarsschip en de toren. Het schip, waarvan de bouw nooit was voltooid, stortte in bij een tornado in 1674. Als gevolg daarvan kwamen de Domtoren en het resterende deel van de Domkerk los van elkaar te staan.