Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het is zoals het was: Een dag uit het leven op Kasteel Amerongen in 1680

Utrecht,
Nederland


In het nationaal park Utrechtse heuvelrug dicht bij Utrecht, ligt aan de Rijn het stadje [i]Amerongen[/i].


Op het gerestaureerde [i]Kasteel Amerongen[/i] maak je interactief een dag in de 17de eeuw mee: midzomerdag 1680.
Het is acht jaar na het rampjaar 1672 waarin Lodewijk XIV een einde maakte aan de Gouden Eeuw in de Republiek - het rampjaar waarin ook Kasteel Amerongen door de Fransen in brand werd gestoken en met de grond gelijk werd gemaakt.
Op de fundamenten van het oude Kasteel herrijst een nieuw modern buitenhuis. Buitengewoon gezant Godard Adriaan van Reede, Heer van Amerongen is voor langere tijd afwezig in het buitenland en de herbouw staat grotendeels onder leiding van zijn vrouw Margaretha Turnor.


Als je binnenkomt (ook overdag) is het donker.

In 10 kamers maak je de gebeurtenissen mee. In de keuken hoor en zie je bijvoorbeeld de verhalen van Hans Blok, de kok en zijn keukengezin en in de meidenkamer ben je aanwezig bij een bevalling.
Je kunt je eigen tempo bepalen. Ik vond het rariteitenkabinet erg leuk. Hier oefenen de kleinkinderen van de heer het Wilhelmus en je ziet vreemde verzamelingen.

Idee : installeer [i]voor je bezoek[/i] de applicatie [i]LookThatUp [/i]op je iphone. Als je de app opstart en een foto maakt van een van de portretten, volgt uitgebreide info.

Buiten valt er veel te genieten in de kasteeltuinen, waar wisselende beeldenexposities plaatsvinden.
Openingstijden gehele jaar, dinsdag t/m zondag 11:00-17:00 uur €12,50
[url="http://www.kasteelamerongen.nl/bezoek/" target="_blank"]http://www.kasteelamerongen.nl/bezoek/
[/url]

Kasteel Amerongen is onderdeel van de fietsroute In Europa Keizer Wilhelm II fietstocht. Wilhelm II heeft op Kasteel Amerongen en in Doorn gelogeerd. Het is leuk om deze route te volgen, ook al omdat je op vertoon van je kaartje bij huis Doorn maar € 1,50 betaalt.

[url="http://www.routeyou.com/route/view/21131/fietsroute-in-europa-keizer-wilhelm-ii-fietstocht.nl" target="_blank"]http://www.routeyou.com/route/view/21131/fietsroute-in-europa-keizer-wilhelm-ii-fietstocht.nl[/url]

Voor fietstochten, fietshuur en andere informatie over Nationaal Park De Utrechtse heuvelrug:

http://www.np-utrechtseheuvelrug.nl/documents/bezoekersinformatie/fietsen.xml?lang=nl